Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Aplikacionet e gjumit shkaktojnë ankth dhe pagjumësi, thotë eksperti

Neurologi thotë se kordinimi i jetës sonë është kundërproduktiv kur bëhet fjalë për gjumë.

Aplikacionet e Smartphone për gjurmimin e gjumit po bëjnë njerëzit aq të shqetësuar dhe të obsesionuar rreth gjumit të tyre sa po zhvillojnë pagjumësi, thotë një neurolog.

Duke folur në festivalin e shkencës Cheltenham, Dr Guy Leschziner, një specialist i çrregullimeve të gjumit dhe konsulent në spitalin e Guy në Londër, tha se një preokupim në rritje për të gjetur gjumë të mjaftueshëm ishte rikthyer.

“Ne kemi parë shumë njerëz që kanë zhvilluar pagjumësi të rëndësishme si rezultat i gjurmuesve të gjumit ose duke lexuar gjëra të caktuara për devijimin e gjumit”, tha Leschziner para fjalimit të tij.

Një përqindje e lartë e pacientëve që kërkojnë trajtim për pagjumësi dalin në klinikën e tij me të dhëna për modelet e tyre të gjumit dhe shpesh hezitojnë ta fshijnë aplikacionin, tha ai. “Është shumë e vështirë t’i pengosh ata që të përdorin atë”.

Shumica e aplikacioneve nuk janë vërtetuar në mënyrë klinike dhe lëvizin vetëm lëvizjen, kështu që nuk ofrojnë njohuri për cilësinë e gjumit, shtoi ai.

“Pamja ime për gjurmuesit e gjumit është mjaft cinik. Nëse zgjoheni duke u ndjerë i lodhur dhe keni pasur një gjumë të freskët të natës, atëherë ju e dini që keni një problem, “tha ai.

 “Nëse zgjoheni çdo ditë dhe ndjeheni të freskuar, jeni zgjuar gjatë gjithë ditës dhe jeni gati për të fjetur në të njëjtën kohë çdo natë atëherë ndoshta jeni duke fjetur mjaftueshëm dhe nuk keni nevojë për një aplikacion për t’ju thënë këtë. “

Shqetësime të ngjashme u theksuan në një seri studimesh të botuara vitin e kaluar nga një ekip në Çikago që përshkruan pacientët, mikromanagimi i të cilit për gjumë duke përdorur aplikacionet, kishte çuar në një çrregullim të quajtur orthosomnia.

Hulumtimet tregojnë se për shumicën e njerëzve shuma optimale e gjumit është rreth tetë orë, por kjo ndryshon shumë në të gjithë popullsinë. Për njerëzit që natyrisht kanë nevojë për më pak gjumë, duke u alarmuar për faktin se nuk po flenë “mjaft” mund të rezultojë në efektin nocebo, ku pritja e simptomave negative çon në faktin që njerëzit ndihen më keq.

Duke folur në të njëjtën seancë në festival, Stephanie Romiszewski, një psikolog i gjumit me seli në Exeter, tha: “Të gjithë flenë ndryshe dhe mund të kenë një kohëzgjatje të ndryshme. Dhe për këtë arsye, nëse merr një gjurmues gjenerik të gjumit dhe ajo ju thotë që nuk keni pasur sasi të duhur të gjumit, duhet të filloni të shqetësoheni “.

Megjithatë, disa aplikacione të terapisë njohëse (CBT) janë gjetur të jenë efektive në trajtimin e pagjumësisë në gjykim.

Festivali u tha se njerëzit duhet gjithashtu të marrin një qasje të relaksuar për këshilla mbi konsumin e kafeinës dhe ekspozimin e dritës blu para kohës së gjumit. “Kafeina është e zbatueshme vetëm nëse kafeina prish gjumin tuaj”, tha Leschziner. “Ka gjene që ndikojnë se si truri juaj përpunon kafeinë dhe kështu ka shumë njerëz që pinë dy ose

tre gota  para se të shkojnë në shtrat dhe të mos ketë fare ndikim në gjumin e tyre”.

Gjenetika gjithashtu ndikon në shkallën në të cilën drita blu ndez kulmin në mbrëmje në hormonin e gjumit, melatonin.

 “Nëse gjumi juaj është në cilësin më të mirë dhe ju mund të uleni aty dhe të shikoni Netflix deri në orën 11 të natës, atëherë mbylleni kompjuterin tuaj dhe pastaj fluturoni në gjumë për një gjumë më të mirë dhe pa asnjë shqetësim”, tha ai.

“Ne e dimë se ndjeshmëria ndaj dritës blu është e jashtëzakonshme.”

Leshchziner tha se matja e gjumit ishte pjesë e një tendence më të gjerë për të “maturuar jetët tona” duke përdorur teknologjinë për të numëruar sa hapa kemi ndërmarrë, sa miq në internet kemi dhe si i shpenzojmë paratë tona. Me gjumin, ky trend është veçanërisht problematik, tha ai.

“Nëse po matni hapat dhe e kuptoni se nuk jeni duke ecur aq larg sa ju duhet atëherë ju duhet të bëni edhe disa ushtrime. Kur të hyni në atë gjendje obsesive në lidhje me gjumin, ajo e bën gjumin edhe më të vështirë “./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë