Mër, Shk 14, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të flemë më mirë

Gjumi i mirë ndikon drejtpërdrejt në shëndetin tuaj mendor dhe fizik. Nëse bëni gjumë të shkurtër, kjo mund të ndikojë në energjinë gjatë ditës, produktivitetin, ekuilibrin emocional dhe madje edhe peshën tuaj.

Megjithatë, shumë prej nesh ndodh të luftojmë me veten gjatë natës, për shkak të pagjumësisë. Mënyra sesi ndiheni gjatë orëve të zgjimit, shpesh varet nga sa mirë flini natën, kështu që kurimi për vështirësi në gjumë shpesh mund të gjendet në rutinën tuaj të përditshme.

Zakonet e pashëndetshme të ditës dhe zgjedhjet e stilit të jetës mund t’ju lënë pa gjumë e kjo ndikon negativisht në disponimin tuaj, shëndetin e trurit dhe zemrës, sistemin imunitar, kreativitetin, gjallërinë dhe peshën. Por, duke eksperimentuar me këshillat e mëposhtme, ju mund të shijoni më mirë gjumin gjatë natës, të forconi shëndetin tuaj dhe të përmirësoni mënyrën se si mendoni dhe ndjeheni gjatë ditës.

Bëni sinkron me ciklin natyror të zgjimit

Hyrja në sinkron me ciklin natyror të zgjimit, ose ritmi rrethanor, është një nga strategjitë më të rëndësishme për të fjetur më mirë. Nëse mbani një orar të rregullt të zgjimit, do të ndjeheni shumë më të rifreskuar dhe me energji sesa nëse flini të njëjtin numër orësh në periudha të ndryshme, edhe nëse ndryshoni vetëm orarin tuaj të gjumit me një ose dy orë.

Kontrolloni ekspozimin tuaj në dritë

Melatonina është një hormon natyral që kontrollohet nga ekspozimi i dritës që ndihmon në rregullimin e ciklit tuaj të gjumit. Truri juaj sekreton më shumë melatoninë kur është errët – duke ju bërë të përgjumur – dhe më pak kur është dritë – duke ju bërë më vigjilent. Sidoqoftë, shumë aspekte të jetës moderne mund të ndryshojnë prodhimin e trupit tuaj të melatoninës dhe të zhvendosin ritmin tuaj të gjumit.

Aktiviteti fizik gjatë ditës

Njerëzit që ushtrojnë rregullisht flenë më mirë gjatë natës dhe ndjehen më pak të përgjumur gjatë ditës. Ushtrimi i rregullt gjithashtu përmirëson simptomat e pagjumësisë dhe apnenë e gjumit dhe rrit sasinë e kohës që kaloni në fazat e thella, restauruese të gjumit.

Sa më fuqishëm të ushtrohesh, aq më i fuqishëm përfiton gjumi. Por edhe ushtrimi i lehtë – siç është ecja vetëm për 10 minuta në ditë – përmirëson cilësinë e gjumit.

Kujdes për atë që hani dhe pini

Zakonet tuaja të ngrënies luajnë një rol në atë sa mirë flini, veçanërisht në orët para gjumit.

Kufizoni kafeinën dhe nikotinën. Ju mund të jeni të befasuar kur e dini se kafeina mund të shkaktojë probleme gjumi nga dhjetë deri në dymbëdhjetë orë pas pirjes së saj! Në mënyrë të ngjashme, pirja e duhanit është një stimulues tjetër që mund të prishë gjumin tuaj, veçanërisht nëse pini duhan afër gjumit.

Shmangni alkoolin para gjumit. Ndërsa një gotë mund t’ju ndihmojë të relaksoheni, ajo ndërhyn në ciklin tuaj të gjumit.

Përmirësoni mjedisin tuaj të gjumit

Një rutinë e qetë në gjumë i dërgon një sinjal të fuqishëm trurit tuaj se është koha të qetësoheni dhe të lëshoni streset e ditës. Ndonjëherë edhe ndryshimet e vogla në mjedisin tuaj mund të bëjnë një ndryshim të madh në cilësinë e gjumit. Mbajeni dhomën tuaj të errët, të freskët dhe të qetë!/Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë