Pre, Sht 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Si të fleni më mirë gjatë shtatëzënisë

Gjumi i rehatshëm është një përparësi. Është i rëndësishëm për shëndetin dhe kur vjen puna për të bërë një gjumë të mirë gjatë kohës kur jeni shtatzënë, le të themi se nuk është gjithmonë e lehtë!

Ajo që mund të jetë e vështirë gjatë kësaj kohe është përpjekja për të gjetur pozicione të rehatshme të gjumit, veçanërisht gjatë tremujorit të tretë të shtatëzënisë.

Më poshtë hidhni një sy disa këshillave që mund të jenë të dobishme për të bërë një gjumë të rehatshëm gjatë shtatëzënisë.


Probleme të zakonshme të gjumit të shtatzënisë


Çdo fazë e shtatëzënisë mund të sjellë me vete disa sfida. Marrja e gjumit të mjaftueshëm mund të jetë veçanërisht e vështirë sepse është e zakonshme të ndjeheni të lodhura shumë! Ju mund ta keni të vështirë të bëni një gjumë bukur të thellë.


Siç mund ta dini tashmë, trupi juaj riparohet vetë gjatë gjumit. Marrja e gjumit adekuat është e rëndësishme për shëndetin tuaj dhe gjithashtu për fëmijën tuaj. Gjumi ndihmon për të kontrolluar se si trupi juaj reagon ndaj insulinës, kështu që mungesa e gjumit mund të shkaktojë një nivel më të lartë të sheqerit në gjak. Gjatë shtatëzënisë, kjo mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit gestacional – kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që gjumi të bëhet përparësi.


Sa gjumë keni nevojë gjatë shtatëzënisë?


Përpiquni të bëni mesatarisht 7-8 orë gjumë gjatë shtatëzënisë, edhe nëse gjumi gjatë natës është i vështirë.


Bërja e një sy gjumi të shkurtër pasdite (30 minuta ose më shumë), nëse është e mundur, mund t’ju ndihmojë të kapni gjumin e humbur.


Pozicionet e gjumit – Gjumi gjatë tremujorit të parë


Shumë njerëz kanë probleme me vjellje gjatë tremujorit të parë të shtatëzënisë, e cila mund të çojë në gjumë të dobët.


Të hash një meze të lehtë para gjumit mund të ndihmojë për të qetësuar stomakun tuaj, por përpiquni të mos hani asgjë të rëndë. Kafeina e tepërt mund të rrisë rrahjet e zemrës dhe vetëdijen mendore, duke e bërë të vështirë gjumin.

Gjatë tremujorit të parë, ka shumë ndryshime që ndodhin dhe ju bëjnë të ndjeheni më të lodhur sesa keni qenë para se të mbeteni shtatzënë. Mundohuni të ndiqni një rutinë të gjumit çdo natë dhe të lini mënjanë kohën e rregullt për gjumë. Bëjeni zakon të flini në anën tuaj të majtë tani, mund ta bëjë më të lehtë ndërsa shtatzënia përparon. Fjetja në anën e majtë minimizon mundësinë e kompresimit të kanavacës së venës, vena përgjegjëse për kthimin e gjakut në zemrën tuaj.


Gjumi gjatë tremujorit të dytë


Gjatë tremujorit të dytë, ndryshimet hormonale mund t’ju bëjnë të ndjeheni të ngjeshur. Kjo mund të çojë në gërhitje ose vështirësi në frymëmarrje të lehtë. Tremujori i dytë mund të jetë më i lehtë për disa gra, megjithëse jo të gjitha, kështu që përpiquni të merrni më shumë gjumë nëse është e mundur (rreth 7-8 orë në ditë). Një jastëk shtatzënie mund të ndihmojë që pozicionet e gjumit të jenë të përshtatshme për shtatëzani, si shtrati në anën tuaj. Ju gjithashtu mund të provoni të vendosni një jastëk pas shpinës për t’ju mbështetur.


Gjumi gjatë tremujorit të tretë


Përdorimi i një jastëku për të mbështetur pjesën e poshtme të shpinës kur përpiqeni të flini mund të ndihmojë nëse keni një dhimbje shpine.


Mbartja e një fëmije mund të shkaktojë shumë tendosje në trupin tuaj dhe veçanërisht në sjelljen tuaj. Kjo është arsyeja pse mund të jetë e dobishme të bëni disa ushtrime posturale për të ndihmuar në uljen e dhembjeve duke e mbajtur shpinën të fortë dhe duke hapur gjoksin tuaj./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë