Pre, Sht 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Kur mund të kryhet një abort dhe cilat janë rreziqet?

Aborti është process mjekësor i mbarimit të një shtatëzënie, kështu që nuk rezulton në lindjen e një fëmije. Ndonjëherë njihet edhe si përfundim.

Shtatzënia përfundon ose duke marrë ilaçe ose përmes një procedure të vogël kirurgjikale.

Kur mund të kryhet një abort

Shumica e aborteve në Angli, Uells dhe Skoci kryhen para 24 javësh të shtatëzanisë.

Ato mund të kryhen pas 24 javësh në rrethana të caktuara – për shembull, nëse jeta e nënës është në rrezik ose fëmija do të lindte me një paaftësi të rëndë.

Kohëzgjatja e shtatëzënisë tuaj llogaritet që nga dita e parë e periudhës tuaj të fundit. Nëse nuk jeni i sigurt se sa kohë keni mbetur shtatzënë, mund t’ju duhet një skanim me ultratinguj për të kontrolluar.

Disa gra mund të jenë të sigurta se duan të bëjnë abort, ndërsa të tjera mund ta kenë më të vështirë marrjen e një vendimi.

Vendimi për të kryer një abort është vetëm i juaji. Por të gjitha grave që kërkojnë një abort duhet t’u ofrohet mundësia të diskutojnë opsionet për ta mbajtur foshnjen.

Të paturit e një aborti nuk do të ndikojë në shanset për të mbetur shtatzënë përsëri dhe për të pasur shtatzëni normale në të ardhmen.

Në fakt, ju mund të jeni në gjendje të mbeteni shtatzënë menjëherë pas kësaj dhe duhet të përdorni kontracepsion nëse dëshironi të shmangni këtë.

Rreziqet kryesore që lidhen me një abort janë:

Infeksioni i mitrës – ndodh në 1 në çdo 10 aborte; zakonisht mund të mjekohet me antibiotikë

Disa nga shtatëzënitë e mbetura në bark – ndodh në 1 në çdo 20 aborte; mund të kërkohet trajtim i mëtutjeshëm nëse kjo ndodh

Vazhdimi i shtatzanisë – ndodh në më pak se 1 në çdo 100 aborte; trajtimi i mëtutjeshëm do të jetë i nevojshëm nëse kjo ndodh

Gjakderdhja e tepërt – ndodh në rreth 1 në çdo 1.000 aborte; raste të rënda mund të kërkojnë një transfuzion gjaku

Dëmtimi i hyrjes në mitër (qafës së mitrës) – ndodh në 1 në çdo 100 aborte kirurgjikale

Dëmtimi i mitrës – ndodh në 1 në çdo 250 deri në 1000 aborte kirurgjikale dhe më pak se 1 në 1000 aborte mjekësore të kryera në 12 deri në 24 javë./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë