Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Kalimi në një shtëpi të re përderisa shtatzënë mund të rrisë rrezikun e lindjes së parakohshme?!

Kur fëmija është në rrugës, gratë shtatzëna dhe familjet e tyre mund të mendojnë të lëvizin në një shtëpi të re për të kërkuar më shumë hapësirë ​​ose një vend më të mirë. Por një studim i ri sugjeron që, në disa raste, lëvizja gjatë shtatëzanisë mund të rrisë rrezikun e lindjes së parakohshme.

Studiuesit analizuan të dhëna nga më shumë se 100,000 gra shtatzëna në shtetin Uashington. Hetuesit zbuluan se gratë që lëvizën gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë ishin 42% më të predispozuara të lindnin para kohe dhe 37% më të predispozuara të kenë një fëmijë me peshë më të ulët se mesatare, në krahasim me gratë shtatzëna që nuk lëvizën gjatë tremujorit të parë.

Ky studim është një nga të parët që shqyrton një lidhje midis kalimit në një shtëpi të re dhe rezultateve të dëmshme të lindjes, thanë autorët. Megjithatë, studimi mori vetëm një shoqatë dhe nuk vërteton se lëvizja shkakton lindje të parakohshme ose rezultate të tjera të dëmshme të lindjes. Mund të ketë faktorë të tjerë që studiuesit nuk ishin në gjendje të marrin parasysh, të tilla si arsyeja e lëvizjes, që mund të ndikojnë në rrezik.

Bazuar vetëm në këtë studim, është shumë shpejt të bëhen rekomandime për gratë që të mos lëvizin gjatë shtatëzanisë, thanë autorët.

“Studimi ynë është një hap i parë i mirë për të identifikuar lëvizjen si një faktor potencial rreziku që vlen të hulumtohet  më shumë në thellësi, por nuk mendoj se ne dimë sa duhet në këtë pike për të dhënë rekomandime”, tha autorja kryesore e studimit Julia Bond.

Ndërkohë, Bond këshilloi gratë shtatzëna që të diskutojnë çdo stresues të mundshëm gjatë shtatëzanisë.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se gratë shtatzëna që përjetojnë ngjarje stresuese në tremujorin e parë – siç janë fatkeqësitë natyrore, krizat ekonomike ose humbja e vendeve të punës – kanë rrezik më të madh për probleme shtatzënie siç janë lindja e parakohshme.

Por dihet pak për rreziqet e lëvizjes gjatë shtatëzanisë, edhe pse deri në një të katërtën e grave lëvizin në një shtëpi të re gjatë shtatëzanisë, thanë autorët.

Për studimin e ri, studiuesit analizuan informacionin nga certifikatat e lindjes për foshnjat e lindura në shtetin Uashington. Për shkak se çertifikatat e lindjes raportojnë kohëzgjatjen e kohës që nëna kishte jetuar në adresën e saj aktuale, studiuesit ishin në gjendje të përcaktonin nëse ajo kishte lëviz gjatë tremujorit të saj të parë.

Në përgjithësi, studimi përfshiu të dhëna nga rreth 28,000 gra që lëvizën gjatë tremujorit të parë të tyre dhe rreth 112,000 gra që nuk lëvizën gjatë asaj kohe.

Në mesin e atyre që lëvizën gjatë tremujorit të parë, 9.1% lindën para kohe krahasuar me vetëm 6.4% të atyre që nuk lëvizën gjatë tremujorit të parë. Për më tepër, në mesin e atyre që lëvizën gjatë tremujorit të parë, 6.4% kishin foshnje që konsideroheshin me “peshë të ulët të lindjes”, krahasuar me 4.5% të atyre nënave që nuk lëvizën.

Pavarësisht këtyre gjetjeve, “të pyesësh pacientët në lidhje me planet për të lëvizur dhe duke e përdorur atë si një mundësi për të këshilluar ata për teknikat e zvogëlimit të stresit dhe vazhdimësinë e kujdesit mund të jenë të dobishme”, shkruajnë studiuesit në punimin e tyre.

Bond tha që ajo shpreson që hulumtimet në të ardhmen mund të shikojnë nga afër arsyet e ndryshme të lëvizjes, të tilla si kërkimi i një shtëpie më të madhe që i përgjigjet një një situate të pasigurt, për të ekzaminuar nëse këta faktorë ndikojnë në lidhje.

“Unë mendoj se kjo do të ndihmojë në përmirësimin e të kuptuarit tonë pse ne po shohim një lidhje midis lëvizjes dhe këtyre rezultateve të pafavorshme të lindjes,” tha Bond./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë