Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
A po fle fëmija juaj mjaftueshëm? Ja si mund ta kuptoni këtë

Nëse fëmija juaj zgjohet para alarmit (edhe nëse dëshironi që ata të mos e bëjnë), është një shenjë e mirë që ai ose ajo po fle. Por nëse vendosni tre alarme dhe akoma duhet të tërhiqni fëmijën tuaj nga shtrati në mëngjes, është koha të punoni për krijimin e disa zakoneve më të mira të gjumit, pasi ai ose ajo mund të mos flejë sa duhet.

Fillimi i shkollës është një kohë kritike për t’i rregulluar fëmijët në një orar të qëndrueshëm të gjumit. Shumica e fëmijëve mësohen të qëndrojnë pak më vonë dhe të flenë më shpesh gjatë verës, por ndërsa viti shkollor fillon, është e rëndësishme që ta ktheni gjumin në një rutinë.

Gjumi joadekuat është një problem i shpeshtë që përkeqësohet kur fillon shkolla, dhe është një problem që çon tek lodhja si e fëmijëve ashtu edhe prindërve – një kombinim jo i shëndetshëm.

Sa gjumë i duhet një fëmije?

Fëmijët e moshës 5 deri 12 vjeç kanë nevojë për 9 deri në 12 orë gjumë çdo natë, thotë specialisti i gjumit Vaishal Shah, MD. Por shumë fëmijë bëjnë vetëm 7 deri në 8 orë në natë – ndonjëherë edhe më pak.

Studimet kanë lidhur privimin e gjumit me ndryshime të humorit dhe funksionin njohës të zvogëluar, përfshirë vështirësi në përqendrim, rezultate më të ulëta të testit dhe një rënie në performancën e përgjithshme të shkollës. Gjumi i dobët gjithashtu shoqërohet me zakone të dobëta të ngrënies dhe mbipeshën.

5 këshilla të thjeshta për zakone më të shëndetshme të gjumit

  • Synoni një kohë të gjumit që i lejon fëmijës tuaj të bëjë të paktën 10 deri në 11 orë gjumë.
  • Vendosni një orar të rregullt të gjumit. Koha e gjumit dhe zgjimi i fëmijës suaj nuk duhet të ndryshojë më shumë se 30 deri 45 minuta midis ditëve të shkollës dhe netëve të fundjavës. Filloni të planifikoni një kohë të rregullt zgjimi një javë para fillimit të shkollës.
  • Krijoni një rutinë të qëndrueshme të gjumit (po, madje edhe për fëmijët më të rritur).
  • Fikni ekranet elektronike të paktën 60 minuta para gjumit.
  • Shmangni kafeinën dhe pijet me sheqer, veçanërisht në gjysmën e dytë të ditës.

Ashtu si me shumë zakone, është thelbësore të jepni një shembull të mirë tek fëmijët duke e bërë gjumin të jetë përparësi për veten tuaj./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë