Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Ndiçni këto 4 mënyra për një gjumë më të mirë!

Njerëzit me pagjumësi luftojnë me veten për një pushim të mirë natën dhe pyesin veten se si të flenë më mirë. Ata i mundon vështirësia për të fjetur, zgjimet e padëshiruara gjatë natës ose gjumi i papërshtatshëm.

Edhe pse mund të ndjehen të përgjumur gjatë gjithë ditës,  prapë nuk janë në gjendje të bëjnë gjumë të mirë natën. Pagjumësia mund ta bëjë një person të ndihet i shqetësuar, irrituar dhe të paaftë për t’u përqendruar.

Gati gjysma e rasteve të pagjumësisë rrjedhin nga çështje psikologjike ose emocionale. Ngjarjet stresuese, depresioni ose një çrregullim ankthi mund ta bëjnë gjumin të vështirë. Në mënyrë ideale, pasi të trajtohet shkaku themelor, pagjumësia përmirësohet.

Më poshtë ju sjellim disa mënyra se si ta përmirësojmë gjumin…

Ndryshimet në sjellje:

Nëse keni probleme për të fjetur, katër teknikat e mëposhtme mund t’ju ndihmojnë të flini më mirë.

Kufizimi i gjumit

 Luftoni tendencën për të kaluar shumë kohë në shtrat me shpresën për të rënë në gjumë. Në realitet, më pak kohë në shtrat ju ndihmon të flini më mire.

Mbani rutinën

Përmbajuni një orari të njëjtë fjetje dhe zgjimi çdo ditë, madje edhe në fundjavë. Ndonjëherë duket e vështirë, pasi secili ka punë, apo mësime dhe i duhet të rrijë ndonjëherë deri natën vonë t’i mbyllë, por është e rëndësishme që ne të mos luajmë me orarin e gjumit.

Teknikat e relaksimit

Një mendje garuese ose e shqetësuar është armiku i gjumit. Ndonjëherë faji është tensioni fizik. Teknikat për të qetësuar një mendje garuese – siç janë meditimi, ushtrimet e frymëmarrjes, relaksimi progresiv i muskujve dhe reagimi i biokarburantit – mund t’ju ndihmojnë të flini më mirë.

Terapia konjitive e sjelljes (CBT)

 CBT synon të ndryshojë mendimet dhe besimet negative rreth gjumit nga ato negative në ato pozitive. Njerëzit me pagjumësi kanë tendencën të bëhen të preokupuar nga gjumi dhe të shqetësuar për pasojat e gjumit të dobët. Ky shqetësim e bën relaksimin dhe rënien në gjumë gati të pamundur. Parimet themelore të kësaj terapie përfshijnë vendosjen e qëllimeve realiste dhe të mësuarit për të hequr dorë nga mendime të pasakta që mund të ndërhyjnë në gjumë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë