Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Çka është paraliza e gjumit dhe si ta parandalojmë?

Ju sigurisht keni përjetuar ndjenjën se nuk mund të lëvizni gjatë një ëndrre, por nëse kjo ka ndodhur gjatë kohës që jeni në procesin e gjumit ose të zgjimit, kjo përvojë ka një emër: paraliza e gjumit.

Gjatë paralizës së gjumit, mendja juaj është e vetëdijshme, por nuk jeni në gjendje të lëvizni trupin tuaj. Ju gjithashtu mund të mendoni se shihni ose dëgjoni gjëra që nuk janë vërtet atje ose përjetoni ndjesinë e mbytjes. Kjo mund të jetë një përvojë e frikshme, por të kuptuarit se çfarë qëndron prapa mund ta bëjë kuptimin e saj më pak stresues.

Kur bini në gjumë, trupi ngadalë relakson veten dhe bëhet më pak i përgjegjshëm ndaj sinjaleve fizike nga truri juaj. Gjatë paralizës së gjumit, trupi juaj fillon të kalojë nëpër procesin e relaksimit, por mendja juaj është e zgjuar sa duhet që të vëreni se nuk po kontrollon më aftësinë tuaj për të lëvizur ose për të folur.

Paraliza e gjumit mund të ndodhë edhe kur jeni në procesin e zgjimit. Në këtë rast, mendja juaj rifiton vetëdijen përpara se cikli i gjumit REM të përfundojë. Gjatë gjumit REM, trupi juaj është i relaksuar dhe muskujt tuaj janë “të fikur” në mënyrë që të mos jeni në gjendje të lëvizni. Zgjimi përpara se të përfundojë faza e fundit e gjumit REM mund të shkaktojë hyperventilizonin dhe hallucinonin, si dhe të.

Për fat të mirë, paraliza e gjumit është e përkohshme dhe zakonisht zgjat vetëm disa sekonda.

Paraliza e gjumit është më e zakonshme tek njerëzit me narkolepsi, por mund të ndodhë edhe tek ata që se kanë. Ndikon si tek burrat ashtu edhe gratë, dhe ka shumë gjasa të ndodhë edhe tek adoleshentët. Shpesh është gjenetik dhe paraqitet më së shpeshti tek ata persona me probleme të shëndetit mendor, siç janë: ankthi, depresioni, çrregullimi i stresit post-traumatik ose çrregullimi i panikut. Mungesa e gjumit gjithashtu mund të shkaktojë paralizë gjumi.

Parandalimi i paralizës

Megjithëse nuk ka trajtim formal për paralizën e gjumit, ju mund të ndërmarrni hapa të caktuar për të ndihmuar në parandalimin e saj. Sigurohuni që jeni duke fjetur sa duhet çdo natë dhe të krijoni një rutinë të gjumit. Shmangni gjumin në shpinë, dhe bisedoni me mjekun nëse jeni duke përjetuar ndonjë çështje themelore të humorit që mund të kontribuojë në situatën tuaj.

Mos harroni, megjithëse përvoja mund të jetë e frikshme, paraliza e gjumit nuk është e rrezikshme dhe zakonisht zgjat vetëm disa sekonda./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë