Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse kemi nevojë për gjumë?

Ne priremi të mendojmë për gjumë si një kohë kur mendja dhe trupi mbyllen.

Por ky nuk është rasti; gjumi është një periudhë aktive në të cilën ndodh një proces i rëndësishëm përpunimi, restaurimi dhe forcimi.

Saktësisht se si ndodh kjo dhe pse trupat tanë janë programuar për një periudhë kaq të gjatë të gjumit është akoma një mister. Por shkencëtarët kuptojnë disa nga funksionet kritike të gjumit, dhe arsyet që na duhet për shëndetin dhe mirëqenien optimale.

Një nga rolet jetësore të gjumit është të na ndihmojë të solidifikojmë dhe konsolidojmë kujtimet. Ndërsa kalon koha, truri ynë merr një sasi të jashtëzakonshme informacioni. Në vend që të regjistrohen drejtpërdrejtë, megjithatë, këto fakte dhe përvoja duhet së pari të përpunohen dhe të ruhen; dhe shumë nga këto hapa ndodhin derisa flemë. Gjatë natës, copat dhe informatat transferohen nga kujtesa më e përkohshme, afatshkurtra, në kujtesë më të fortë, afatgjatë – një proces i quajtur “konsolidim”.

 Hulumtuesit kanë treguar gjithashtu se pasi njerëzit flenë, ata tentojnë të mbajnë informacion dhe të kryejnë më mirë në detyrat e kujtesës. Trupat tanë kërkojnë periudha të gjata gjumi, për të rivendosur dhe rinovuar, për të rritur muskujt, për të riparuar indet dhe për të sintetizuar hormonet.

Për sa gjumë kemi nevojë vërtet?

Gjumi i shëndetshëm është kritik për të gjithë, pasi të gjithë ne duhet të mbajmë informacion dhe të mësojmë aftësitë për të lulëzuar në jetë. Por kjo është ndoshta pjesë e arsyes që fëmijët – të cilët fitojnë aftësi gjuhësore, sociale dhe motorike me një ritëm befasues gjatë zhvillimit të tyre – kanë nevojë për më shumë gjumë sesa të rriturit.

Ndërsa të rriturit kanë nevojë për 7-9 orë gjumë për një natë, një njëvjeçar ka nevojë për rreth 11-14 orë, fëmijët e moshës shkollore nga 9 deri në 11 vjeç dhe adoleshentët ndërmjet 8 dhe 10. Gjatë këtyre periudhave kritike të rritjes dhe të mësuarit, të rinjtë kanë nevojë për një dozë të rëndë të gjumit për një zhvillim optimal dhe vigjilencë.

Për fat të keq, një person nuk mund të grumbullojë vetëm privimin e gjumit dhe pastaj të hyjë në orë të gjumit për të kompensuar atë (megjithëse pagimi i “borxhit të gjumit” është gjithmonë një ide e mirë nëse jeni gjumi i privuar).

Zakonet më të mira të gjumit janë rutina të qëndrueshme dhe të shëndetshme që na lejojnë të gjithëve, pa marrë parasysh moshën tonë, të plotësojnë nevojat tona të gjumit çdo natë dhe të mbajnë në krye të sfidave të jetës çdo ditë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë