Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
A ndikojnë ushtrimet në cilësinë e gjumit?


Marrja e ushtrimeve më shumë se normalja – ose duke qenë ulur më shumë se zakonisht – për një ditë mund të jetë e mjaftueshme për të prekur gjumin më vonë atë natë, sipas një studimi të ri të udhëhequr nga Penn State.

Në një studim mikro-gjatësor të një jave, studiuesit zbuluan se kur adoleshentët morën më shumë aktivitet fizik se zakonisht, ata morën gjumin më herët, fjetën më gjatë dhe fjetën më mirë atë natë.

Në mënyrë të veçantë, ekipi zbuloi se për çdo orë shtesë të aktivitetit fizik të moderuar dhe të fuqishëm, adoleshentët ranë në gjumë 18 minuta më parë, flinin 10 minuta më shumë dhe kishin rreth një përqind më të madh të efikasitetit të mirëmbajtjes së gjumit atë natë.

“Adoleshenca është një periudhë kritike për të siguruar gjumë të mjaftueshëm, pasi gjumi mund të ndikojë në performancën kognitive dhe në klasë, stresin dhe sjelljet e të ngrënit”, tha Lindsay Master, shkencëtar i të dhënave në Penn State. “Hulumtimi ynë sugjeron që inkurajimi i adoleshentëve që të kalojnë më shumë kohë gjatë ushtrimit të ditës mund të ndihmojë shëndetin në gjumin e tyre më vonë atë natë.”

Në të kundërtën, studiuesit gjetën gjithashtu se të qënurit i ulur gjatë ditës ishte i lidhur me shëndetin e gjumit më të keq. Kur pjesëmarrësit ishin ulur për më shumë minuta gjatë ditës, ata ranë në gjumë dhe u zgjuan më vonë, por fjetën për një kohë më të shkurtër në përgjithësi.

Orfeu Buxton, profesor i shëndetit bio-sjellës në Penn State, tha se gjetjet ndihmojnë në ndriçimin e marrëdhënieve komplekse mes aktivitetit fizik dhe gjumit.

“Ju mund të mendoni për këto marrëdhënie mes aktivitetit fizik dhe gjumit pothuajse si një ngacmim i fortë”, tha Buxton. “Kur jeni duke marrë hapa më shumë, në thelb, gjumi juaj fillon më herët, zgjerohet në kohëzgjatje dhe është më efikas. Ndërsa nëse shpenzoni më shumë kohë të ulur, është sikur të uleni në shëndetin tuaj të gjumit: gjatësia dhe cilësia e gjumit zvogëlohet. “

Ndërsa hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se adoleshentët kanë nevojë për tetë deri në dhjetë orë gjumë një natë, vlerësimet e fundit sugjerojnë se deri në 73 përqind e adoleshentëve po marrin më pak se tetë.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar gjithashtu se njerëzit që janë përgjithësisht më aktiv fizikisht kanë më shumë gjumë dhe kanë cilësi

më të mirë të gjumit. Por studiuesit thanë se më pak ka qenë e njohur nëse ndryshimet e përditshme në aktivitetin fizik dhe sjelljen e ulur kanë ndikuar në gjatësinë dhe cilësinë e gjumit.

Për këtë studim, studiuesit përdorën të dhëna nga 417 pjesëmarrës në studimin e Familjeve të Brishtë dhe Mirëqenies së Fëmijëve, një grup kombëtar nga 20 qytete të Shteteve të Bashkuara. Kur pjesëmarrësit ishin 15 vjeç, ata mbanin mjete në kyçet e tyre dhe hips për të matur gjumin dhe aktivitetin fizik për një javë.

“Një nga pikat e forta të këtij studimi ishte përdorimi i pajisjeve për të marrë matje të sakta rreth gjumit dhe aktivitetit në vend që t’u kërkonin pjesëmarrësve për sjelljen e tyre, gjë që nganjëherë mund të shtrembërohet”, tha Master. “Pajisja hip ndryshoi aktivitetin gjatë ditës dhe pajisja e duarve matte kohën kur pjesëmarrësit ranë në gjumë dhe u zgjuan, dhe gjithashtu sa me efikasitet ata flinin, gjë që do të thotë se sa shpesh po flinin, përkundër hedhjes dhe kthimit”.

Përveç gjetjes së lidhjeve mes asaj se si aktiviteti fizik ndikon gjumin më vonë atë natë, hulumtuesit gjithashtu gjetën lidhjet mes gjumit dhe aktivitetit ditën tjetër. Ata zbuluan se kur pjesëmarrësit flinin më gjatë dhe zgjoheshin më vonë, ata u angazhuan në një aktivitet fizik më pak të moderuar dhe të fuqishëm dhe sjellje të ulur të nesërmen.

“Kjo gjetje mund të lidhet me mungesën e kohës dhe mundësive të nesërmen,” tha Master. “Ne nuk mund ta dimë me siguri, por është e mundur që nëse flini më vonë gjatë ditës, nuk do të keni aq shumë kohë për të shpenzuar në ushtrime apo edhe duke qenë të ulur”.

Buxton tha se përmirësimi i shëndetit është diçka që mund dhe duhet të ndodhë me kalimin e kohës.

“Bërja e vetes sonë më të mirë do të thotë të jemi më shumë si më të mirët tona më shpesh,” tha Buxton. “Ne ishim në gjendje të tregojmë se efektet e dobishme të stërvitjes dhe gjumit shkojnë së bashku, dhe se sjelljet e rrezikut të shëndetit duke qëndruar ulur ndikonin në gjumë atë natë, kështu që nëse mund t’i inkurajojmë njerëzit që të angazhohen në më shumë aktivitet fizik dhe të bëjnë  gjumin sa më të mirë duke pasur sjellje shëndetësore më të rregullta, dhe kështu duke e përmirësuar shëndetin e tyre me kalimin e kohës “.

Në të ardhmen, studiuesit do të vazhdojnë të përcjellin pjesëmarrësit për të parë se si sjelljet e rrezikut të shëndetit dhe shëndeti vazhdojnë të ndërveprojnë dhe si ndikon shëndeti i gjumit që lulëzon në moshën e rritur të hershme./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë