Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Humbja e gjumit dëmton rregullimin e glukozës


Kur shumica e njerëzve mendojnë për faktorë të caktuar jetësorë që ndikojnë në ndjeshmërinë e insulinës dhe nivelet e glukozës në gjak, ata mendojnë për përbërjen makronutriente, ose kalorive, ose agjërimin ose ushtrimin (dhe mungesën), por shpesh nuk mendojnë për gjumin.

Megjithatë, disa studime kanë përcaktuar shkakun që tregon se kohëzgjatja e gjumit është një përcaktues kryesor i ndjeshmërisë së insulinës.

 Për shembull, studimet që kanë treguar se zvogëlimi i kohëzgjatjes së gjumit gjatë netëve te shumëfishta rezulton në tolerancë të glukozës dhe rezistencës së insulinës në individë të shëndetshëm.

 Një tjetër studim tregoi se kufizimi i gjumit në vetëm katër orë gjumë gjatë dy ose më shumë netëve uli tolerancën e glukozës me 40% dhe uli përgjigjen e vështirë të insulinës tek subjektet e shëndetshme me 30%.

Edhe një natë e vetme e gjumit që kufizonte individët e shëndetshëm në katër orë gjumë çoi në rezistencë të vëeshtirë të insulinës. Kjo me të vërtetë thekson rolin e rëndësishëm që luan kohëzgjatja e gjumit në ndjeshmërinë e insulinës dhe rregullimin e glukozës.

“Kjo është e gjitha pjesë e sistemit të shpenzimeve të konsumit të energjisë. Dhe gjumi, nëse e mendoni atë si një shkallë peshore midis llojit të shpenzimeve të energjisë dhe konsumit të energjisë, nëse nuk e merrni atë, thjesht e asgjësoni atë ekuilibër”. – Matthew Walker, Ph.D.

Mekanizmat që dëmtojnë rregullimin e glukozës

Ka pasur disa mekanizma që kanë shkaktuar disrregulimin e glukozës, duke përfshirë:

Ndryshimet në absorbimin e glukozës së muskujve dhe të mëlçisë

Ndryshimet në ndjeshmërinë e qelizave beta ndaj glukozës (intolerancën e glukozës) e cila ndikon në atë masë sa prodhon insulinë

Trajnimi me intensitet të lartë (HIIT) përmirëson disa nga këto efekte të shkaktuara nga gjumi i varfër

Trajnimi me interval të lartë intensiv është treguar për të përmirësuar disa nga rezistencat e vështira të insulinës të shkaktuara nga gjumi i varfër, gjë që është një gjë e mirë!

Në njerëzit që janë privuar nga gjumi, ekzistojnë disa prova se stërvitja mund të përmirësojë disa nga rritjet e glukozës në gjak gjë që nxisin privimin e gjumit./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë