Mar, Tet 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Dieta gjatë shtatzënisë: Çfarë duhet të konsumojnë gratë shtatzëna?

Gratë shtatzëna duhet të sigurohen që dieta e tyre të sigurojë ushqyes dhe energji të mjaftueshme për fëmijën që të zhvillohet dhe rritet siç duhet. Ato gjithashtu duhet të sigurohen që trupi i tyre është mjaft i shëndetshëm për t’u marrë me ndryshimet që po ndodhin.

Për një shtatëzëni të shëndetshme, dieta e nënës duhet të jetë e balancuar dhe ushqyese – kjo përfshin ekuilibrin e duhur të proteinave, karbohidrateve, yndyrave dhe konsumimi i një shumëllojshmërie të gjerë të bimëve si perimet dhe frutat.

Disa dieta të grave mund të ndikohen nga bindjet etike, kërkesat fetare ose kushtet shëndetësore, kështu që konsulta me mjekun është një pjesë e rëndësishme e planifikimit të një diete në shtatzëni.

Konsumi i kalorive të një gruaje shtatzanë rritet gjatë shtatzënisë. Ajo nuk ha për dy; konsumi i saj shkon vetëm disa qindra kalori më shumë në ditë për shumicën e grave shtatzëna.

Fitimi tipik i peshës, nëse nëna mban vetëm një fëmijë, ndryshon në mënyrë të konsiderueshme në bazë të peshës para shtatzënisë dhe faktorëve të tjerë. Një grua shtatzënë nën peshë rekomandohet të fitojë më shumë, ndërsa një grua mbipeshë rekomandohet të fitojë më së paku.

Trupi i një gruaje thith hekurin në mënyrë më efikase dhe vëllimi i gjakut rritet kur ajo është shtatzënë, kështu që ajo duhet të konsumojë më shumë hekur për të siguruar që të dyja ajo dhe foshnja e saj të kenë një furnizim adekuat të oksigjenit.

Rregullat

Një përzgjedhje e perimeve dhe frutave me gjethe jeshile. Frutat dhe perimet janë themeli i çdo diete ushqyese, dhe ato janë veçanërisht të rëndësishme gjatë shtatzënisë.

Siç u përmend më lart, nëna duhet të ndjekë një dietë të larmishme, të balancuar dhe ushqyese dhe duhet të përfshijë: fruta dhe perime. Ato mund të jenë në formën e lëngut, të thara, të konservuara, të ngrira ose të freskëta. Të freskëta dhe të ngrira (nëse ngrihen shpejt pas vjeljes) zakonisht kanë nivele më të larta të vitaminave dhe ushqyesë të tjerë.

Ekspertët theksojnë se të ngrënia e frutave është zakonisht më mirë për ju sesa thjesht pirja e lëngut, pasi nivelet natyrore të sheqerit në lëng janë shumë të larta.

Ushqime të pasura me karbohidrate

Ushqime të pasura me karbohidrate përfshijnë patate, oriz, makarona dhe bukë. Karbohidratet janë të larta në energji dhe prandaj janë një komponent i rëndësishëm i një diete të mirë shtatëzënie.

Proteina

Proteinat e shëndetshme, me origjinë nga kafshë, përfshijnë peshkun, mishin e pules, si dhe vezën. Të gjitha gratë shtatzëna dhe veçanërisht veganët duhet të konsiderojnë ushqimet e mëposhtme si burime të mira të proteinave:

Quinoa – i njohur si një “proteinë e plotë”, përfshin të gjitha aminoacidet esenciale

Produktet e sojës

Fasulet, thjerrëzat, bishtajoret, arrat, farat dhe kërpudhat arrë janë një burim i mirë i proteinave dhe hekurit.

Hulumtuesit britanikë dhe brazilianë raportuan në revistën PLoS ONE se gratë shtatzëna që hanin ushqim deti kishin nivele më të ulëta ankthi krahasuar me ato që nuk hanin. Nënat shtatzëna që kurrë nuk konsumonin ushqim deti kishin një rrezik 53 përqind më të madh të vuajtjes nga nivele të larta ankthi, shkruan autorët./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë