Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë rreziku sjell ankthi social?

Hulumtimi i ri i publikuar në Depresion dhe Ankth tregon se, ndryshe nga çrregullimet e tjera të ankthit, çrregullimi i ankthit social mund të ketë një efekt të drejtpërdrejtë në alkoolizëm.

Për studimin, studiuesit vlerësuan alkoolizmin, çrregullimin e ankthit social, çrregullimin e ankthit të përgjithshëm, çrregullimin panik, agorafobinë dhe fobitë specifike përmes intervistave me 2,801 binjakë të rritur të Norvegjisë.

Çrregullimi i ankthit shoqëror pati lidhjen më të fortë me alkoolizmin dhe parashikoi alkoolizmin mbi dhe mbi efektin e çrregullimeve të tjera të ankthit. Përveç kësaj, çrregullimi i ankthit shoqëror ishte i lidhur me një rrezik më të lartë të zhvillimit të alkoolit më vonë, ndërsa çrregullime të tjera të ankthit nuk ishin.

Gjetjet sugjerojnë se ndërhyrjet që synojnë parandalimin ose trajtimin e çrregullimit të ankthit social mund të kenë një efekt shtesë përfitues të parandalimit të alkoolizmit.

“Shumë individë me ankth social nuk janë në trajtim. Kjo do të thotë se ne kemi një potencial të dobët, jo vetëm për zvogëlimin e barrës së ankthit social, por edhe për parandalimin e problemeve me alkoolin”, – tha dr. Fartein Ask Torvik, Instituti i Shëndetit Publik.

“Terapia njohëse e sjelljes me ekspozim të kontrolluar ndaj situatave të frikshme ka treguar rezultate të mira.”/Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë