Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Si ta trajtojmë ankthin?

Rregullimi i baktereve të zorrëve me ushqim dhe shtesa si probiotikë mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të shqetësuar, sipas një studimi të ri.

Kur ndiheni të shqetësuar, stomaku juaj mund të ndihet sikur është i lidhur deri në nyje – por zorrët mund të jenë edhe më të lidhura me ankthin tuaj se sa keni menduar.

Në fakt, njerëzit me simptoma ankthi mund të gjejnë lehtësim nga përdorimi i shtojcave dhe ushqimeve probiotike dhe jo probiotike për të ndihmuar në rregullimin e baktereve të zorrëve, sipas një rishikimi të ri të botuar në revistën General Psychiatry. Më shumë se gjysma e 21 studimeve të shqyrtuara treguan se përdorimi i këtyre metodave për të rregulluar mikrobiotën e gutës – fjala dashamirëse për triliona të mikroorganizmave që jetojnë në zorrët tuaja dhe për të ndihmuar sistemin imunitar të trupit tuaj dhe funksionimin e metabolizmit – përmirësuan simptomat e ankthit.

Nga 14 studimet që përdorën probiotikë për të rregulluar microbiota të zorrëve, më shumë se një e treta ishin efektive në uljen e simptomave të ankthit.

Lidhja Zorrë – Tru

Çrregullimet e ankthit, të cilat përfshijnë çrregullime ankthi të përgjithshme, çrregullime obsesiv-kompulsive (OCD), çrregullime post-traumatike stresi (PTSD) dhe më shumë, janë disa nga çrregullimet më të zakonshme të shëndetit mendor.

Hulumtimi i kaluar ka sugjeruar që mikrobiota e zorrëve mund të ndihmojë në rregullimin e funksionit të trurit, në sajë të asaj që quhet “aks i trurit” – në thelb, qendrat emocionale dhe kognitive në trurin tuaj janë të lidhura direkt me zorrët tuaja, kështu që mikroorganizmat në zorrë mund të ndikojnë në marrëdhënien me mendjen tuaj. Por ky studim është i pari që mbledh prova specifike për të mbështetur pretendimin se rregullimi i këtyre mikroorganizmave mund të ndihmojë në trajtimin e çrregullimeve të shëndetit mendor-në mënyrë specifike, simptomave të ankthit.

Autorët vërejnë se ky është një studim vëzhgimor dhe prandaj nuk mund të krijojë shkak, por cilësia e përgjithshme e 21 studimeve ishte mjaft e lartë. Nevojiten studime të tjera, por autorët sugjerojnë se do të ishte e sigurt të konsiderohet rregullimi i baktereve të zorrëve si një trajtim për ankthin përveç përdorimit të barnave psikiatrike dhe trajtimeve të tjera tradicionale./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë