Enj, Tet 21, 2021
Banner Top
Banner Top
A e ndihmon ankthi shmangien më të shpejtë të rrezikut?

Frika dhe ankthi janë të dyja përgjigjet ndaj rrezikut, por ndryshojnë në kohën e duhur. Frika nga sulmet kur diçka është një kërcënim i menjëhershëm, ankthi, nga ana tjetër, ndodh kur ju keni një moment për të shqyrtuar kërcënimin.

Hulumtimi i ri nga profesori i Caltech i neuroshkencës njohëse Dean Mobbs, që shfaqet në internet më 20 maj në revistën Nature Behavior Human, tregon për herë të parë se si truri i individëve të shqetësuar reagon në mënyrë të shpejtë (të bazuar në frikë) dhe të ngadalshëm (me ankth) duke sulmuar kërcënimet. Rezultatet tregojnë se shumica e individëve, qofshin të shqetësuar apo jo, i përgjigjen kërcënimeve të shpejta në të njëjtën mënyrë. Në thelb, ata vrapojnë. Por kur bëhet fjalë për kërcënime të ngadalta, niveli i ankthit të një personi bën një ndryshim: sa më të shqetësuar janë, aq më shpejt ata do të largohen nga një situatë e rrezikshme.

“Nëse ju i tregoni një personi të shqetësuar se ka një tigër në ndërtesë, atëherë ata do të duan të dalin shpejt”, thotë Dean Mobbs. “Ne mund ta shohim këtë në tru – individët e shqetësuar tregojnë aktivitet më të shpejtë dhe më të fortë në qarqet e ankthit të trurit të tyre kur përballen me kërcënime të ngadalta sulmuese”.

Studimi bazohet në punën e mëparshme nga Mobbs dhe kolegët që studionin frikën dhe qarqet e ankthit në trurin e njeriut. Në studim, pjesëmarrësve iu kërkua të luanin një video lojë “grabitqar virtualë”, ndërsa qëndronin brenda një makine funksionale të imazheve me rezonancë magnetike që mat aktivitetin e trurit. Qëllimi i pjesëmarrësve ishte t’i shpëtonin sulmit nga grabitqari virtual. Sa më gjatë që prisnin një sulm të afërt, aq më shumë para fitonin; nëse ata kanë pritur shumë kohë dhe janë kapur, ata kanë marrë një goditje elektrike në dorë.

Ky hulumtim tregoi se kërcënimet e shpejta çuan në reagime në qarkun e frikës, që ndodhet në pjesën qendrore të trurit, e cila përbëhet nga lidhjet mes dy strukturave të njohura si grija periakueduktuale dhe korteksin e mesit. Kërcënimet e ngadalta, në të kundërt, çuan në përgjigje më afër frontit të trurit, në qarkun e ankthit, i cili përbëhet nga hippocampus, korteksin e pasëm të cingulozës (të përfshirë në kujtesën dhe të menduarit për të ardhmen) dhe korteksit paralëndimor ventromedial (një zona e trurit përgjegjëse për vlerësimin e rrezikut dhe marrjen e vendimeve).

Në studimin e ri, këto teste të njëjta u kryen në individë më parë të vlerësuar me nivele të ndryshme të ankthit. Rezultatet treguan se njerëzit me tipare më të larta ankthi shpëtuan nga sulmuesit virtualë më shpejt se ata me ankth të ulët, por vetëm në skenarët me kërcënim të ngadaltë.

Ankthi rezulton të ketë një vonesë kohore përpara rrezikut, shpjegon Mobbs, sepse na jep kohë për të imagjinuar skenarët e ardhshëm dhe për të planifikuar në përputhje me rrethanat.

“Ankthi është pjesë e një strategjie parashikuese, e cila çon në parandalim,” thotë ai, “Por ankthi nuk është domosdoshmërisht i ndërtuar për botën moderne.Nga sot mund të imagjinojmë skenarë të rrezikshëm që kurrë nuk mund të ndodhin. Sa më shumë të mësojmë se si kjo punon në tru, aq më shumë mund të kuptojmë se si ky proces ndikon në çrregullimet e ankthit “./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë