Enj, Tet 28, 2021
Banner Top
Banner Top
Çka është sëmundja e Huntingtonit?

Në sëmundjen Huntington pacientët vuajnë nga defiçite njohëse dhe çrregullime psikiatrike, dhe më vonë edhe nga një humbje shkatërruese e kontrollit të lëvizjes. Hulumtuesit në Departamentin e Biomedicina kanë identifikuar disa nga ngjarjet molekulare që ndodhin në tru në nga kjo sëmundje.

Dr. Hongyu ZHANG dhe kolegët e saj kanë identifikuar se mos rregullimi i përhapjes së sipërfaqes AMPAR është një tipar kyç i sëmundjes së Huntingtonit.

Rritja dhe ulja e numrit sinaptik dhe koha e mbajtjes së AMPARs mendohet të jetë një mekanizëm kyç që bazohet në transmetimin e rritur dhe reduktuar sinaptik gjatë fuqizimit afatgjatë (LTP) dhe depresionit afatgjatë (LTD), dy forma kryesore të plasticitetit synaptik që  konsiderohen korraterale për të mësuarit dhe kujtesën.

Duke përdorur një kombinim të gjurmimit të nanopartikularëve të qelizave të drejtpërdrejta dhe imazhit super-rezolutë, ato tregojnë se përhapja e sipërfaqes AMPAR është e shqetësuar në modelet e ndryshme të brejtësve të HD. Ata më tej tregojnë se defektet në rrugën e sinjalit të receptorit kinazë B (TrkB) të faktorit neurotrofik të trurit (BDNF), kontribuojnë në trafikimin e dereguluar të AMPAR duke reduktuar ndërveprimin midis proteinave rregullatore të receptorit AMPA (TARP) dhe skeletit të PDZ-domain proteina PSD95. Shpërndarja e shqetësuar e AMPAR është shpëtuar nga tianetina e drogës antidepresive nëpërmjet rrugës sinjalizuese BDNF. Tianeptina gjithashtu rikthen kujtesën e dëmtuar LTP dhe hippocampus-varur në modelet e ndryshme të miut HD. Këto zbulime tregojnë një mekanizëm që qëndron në bazë të mosfunksionimit të sinapikut të hipokampit dhemosfunksionimit të kujtesës në HD, dhe thekson përhapjen e sipërfaqes së AMPAR si një objektiv terapeutik premtues.

Me rëndësi të madhe, Dr. Hongyu ZHANG dhe kolegët e saj gjithashtu kanë zbuluar se çrregullimi i përhapjes së sipërfaqes AMPAR është gjithashtu një shqetësim kryesor psikiatrik, si ankthi, depresioni dhe sëmundja e Alzheimerit. Reversioni farmakologjik i përhapjes sipërfaqësore të AMPARs përmirëson plasticitetin synaptic dhe kujtesën. Kështu, modulimi i përhapjes sipërfaqësore të AMPARs shfaqet si një objektiv primar terapeutik për sëmundjet neuropsikiatrike dhe neurodevelopmentale, të cilat shfaqin plasticitet jonormal synaptik dhe njohje./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë