Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Fëmija juaj ka ankth: Kur të shqetësoheni?

Të gjithë, përfshirë fëmijët, kanë periudha ankthi një herë në një kohë. Por kur frika dhe ankthet e vazhdueshme prishin jetën e përditshme të fëmijës tuaj, kjo është një shkak shqetësimi.

Fëmijët e të gjitha moshave përjetojnë frikë dhe shqetësime. Për shembull, foshnja juaj mund të qajë kur një i huaj e kapë atë. Vogëlushja juaj mund të ketë frikë nga kllounët ose njerëzit e tjerë me kostume. Një fëmijë i moshës shkollore fillore mund të ankohet për dhimbje stomaku ditën e parë në një shkollë të re.

Këto janë të gjitha frikë normale për fëmijët. Por disa fëmijë përjetojnë një nivel shumë më të lartë të ankthit se të tjerët.

“Dallimi midis ankthit normal dhe një çrregullimi aktual të ankthit përfshin ashpërsinë,” thotë psikologia Amy Lee, PhD.

“Frika dhe shqetësimi është një reagim i natyrshëm ndaj situatave stresuese ose të reja për fëmijët, por kur ankthi rritet me proporcion, bëhet një problem i vërtetë.” Ankthet normale të fëmijërisë vijnë dhe shkojnë, thotë ajo.Zhurma me zë të lartë, njerëz të rinj, vende të reja dhe përvoja të frikshme mund të nxisin një përgjigje frike dhe ankthi nga fëmija juaj që është mjaft normale.

Adoleshentët ndonjëherë kanë ankthe të lidhura me performancën. Ata mund të shqetësohen për provimet e ardhshme ose nëse do të japin një prezantim para klasës. Fëmijët e moshuar kanë më shumë të ngjarë të shprehin ankthin e tyre. Kur përballen me ankthin e situatës ose stresin, prindërit mund të zbulojnë se ofrimi i mbështetjes dhe inkurajimit ndihmon shumë.

Sidoqoftë, për disa fëmijë, këto qasje thjesht nuk duket se ndihmojnë, dhe ato madje mund të sjellin një përgjigje të kundërt të shqetësimit të shtuar tek fëmija. Kushtojini vëmendje efektit që përgjigjet tuaja kanë tek fëmija juaj për të vlerësuar se sa i efektshëm apo i dobishëm është ai.

Fëmijët e prirur ndaj ankthit jo të shëndetshëm kanë frikë jorealiste. Ata mund të lëvizin nga një zonë shqetësimi në tjetrën ndërsa plaken, thotë Dr. Lee.

Disa fëmijë vuajnë nga çrregullimi i përgjithësuar i ankthit (GAD). Adoleshentët me GAD mund të përqendrojnë ankthin e tyre në frikën e lidhur me punën që nuk mund të shuhet nga sigurimi i prindërve dhe diskutimi racional. Këto shqetësime mund t’i shtyjnë ato në studime ekstreme ose zakone praktike ose përpjekje heroike për të shmangur situatat sociale.

Fëmijët e tjerë mund të kenë një frikë të fortë se nuk mund të plotësojnë në mënyrë të kënaqshme pritjet e të tjerëve dhe vazhdimisht kërkojnë siguri në një përpjekje për të shpërndarë frikën e tyre. Ata mund të bëjnë pyetje të tepërta si: A do të arrijmë atje në kohë? A mendoni se do të hyj në një kolegj të mirë? Po sikur të mos flej në gjumë dhe kjo më bën shumë të lodhur për provimin?

Disa fëmijë nuk mund të funksionojnë ose mund të “sëmurin veten”.

Nivele jo të shëndetshme dhe vazhdimisht të larta të ankthit mund ta bëjnë fëmijën tuaj të përjetojë pasoja të vërteta fizike, të tilla si lodhja, problemet me stomakun, dhimbjet e kokës dhe madje edhe skuqjet. Doktor Lee thotë se fëmijët me një çrregullim të vërtetë ankthi shfaqin një model të qëndrueshëm dhe të qëndrueshëm të ndërprerjeve të rëndësishme të aktiviteteve të jetës.

Me fjalë të tjera, ankthet e tyre janë larg nga proporcioni me ndonjë rrezik real dhe domethënës.

Ankthi bëhet problem kur ndërpret aktivitetet normale të fëmijës.

Kur një psikolog ose një klinik tjetër i kualifikuar trajton ankthin kronik të një fëmije, qëllimi zakonisht nuk është të eliminojë ankthet krejtësisht, por ta ndihmojë fëmijën tuaj ta menaxhojë atë.

 “Psikologu do t’i mësojë fëmijës tuaj aftësi specifike të përballimit dhe ka të ngjarë të përdorë një qasje njohëse të terapisë së sjelljes gjatë seancave të terapisë,” thotë Dr. Lee. Disa nga mjetet që fëmija juaj do të mësojë për aftësitë përballuese mund të përfshijnë:

  • Shkathtësi fizike qetësuese që fëmijët dhe prindërit të praktikojnë së bashku për të zvogëluar reagimet fizike ndaj ankthit dhe për të përmirësuar relaksimin.
  • Shkathtësi të të menduarit që mësojnë fëmijën tuaj të identifikojë modelet e mendimit në ankth dhe gabimet në të menduarit, si dhe strategjitë për të ndryshuar këto mendime në ankth.
  • Këshilla për përballimin e shqetësimit ose frikës duke ndërmarrë hapa të vegjël drejt bërjes së kundërt të shmangies ose reagimit të luftës që shpesh shoqërojnë ankthin.

“Megjithëse kjo varet nga fëmija, mund të marrë diku nga gjashtë deri në 10 seanca terapie për të parë një përfitim pozitiv dhe shumë herë mjekimi, në baza të përkohshme, gjithashtu është i dobishëm”, thotë Dr. Lee.

Nëse ndjeni se frika dhe shqetësimet e fëmijës suaj janë të jashtëzakonshme ose nëse periudhat e ankthit po e ndërpresin vazhdimisht jetën e përditshme të tyre, diskutoni shqetësimet tuaja me pediatrin./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë