Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Ushtrimet: Recetë e re natyrore e pacientëve psikikë

Kur bëhet fjalë për trajtimin e pacientëve me sëmundje mendore dhe çrregullime të humorit – nga ankthi dhe depresioni tek skizofrenia dhe vetëvrasja – një studim i ri sugjeron stërvitje fizike, që sipas atij studimi është kaq e efektshme në zbutjen e simptomave të pacientit.

“Qëndrimi i përgjithshëm i mjekësisë është se fillimisht e trajtoni problemin primar dhe ushtrimi nuk është konsideruar asnjëherë si opsion i trajtimit të jetës ose vdekjes. Tani që ne e dimë se është kaq efektive, ajo mund të bëhet po aq themelore sa ndërhyrja farmakologjike”, shpjegon David Tomasi , një ligjërues në Universitetin e Vermontit, psikoterapist dhe terapist i grupit të psikiatrisë ambulatore në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Vermontit dhe studiues kryesor i studimit.

Praktikuesit në ambientet psikiatrike të pacientëve – shpesh ambjentet e mbushura me njerëz, në të cilat pacientët vuajnë nga shqetësime dhe siklet – zakonisht përshkruajnë medikamente psikotrope, më parë se mjetet natyrore, si stërvitja fizike, për të lehtësuar simptomat e pacientëve si zemërimi, ankthi dhe depresioni. Në fakt, Tomasi vlerëson se vetëm një pjesë e vogël e spitaleve psikiatrike në spital në SHBA sigurojnë shërbime ekskluzive për këta pacientë. Në vend të kësaj, praktikuesit mbështeten në kuadrin klasik psikoterapeutik dhe farmakologjik për të trajtuar simptomat psikiatrike, të cilat ata monitorojnë për të përcaktuar kur një pacient është gati të shkarkohet nga objekti.

Tomasi, në bashkëpunim me Sheri Gates dhe Emily Reyns të UVMMC, ndërtoi një palestër ekskluzivisht për 100 pacientë në njësinë psikiatrike të qendrës mjekësore dhe udhëhoqi e futi programe të edukimit të strukturuara 60 minutëshe në planet e tyre të trajtimit. Psikoterapistët i analizuan pacientët me disponimin, vetëvlerësimin dhe vetë-imazhin e tyre para dhe pas stërvitjes për të vlerësuar efektet e ushtrimit në simptomat psikiatrike.

Pacientët raportuan nivele më të ulëta të zemërimit, ankthit dhe depresionit, vetëvlerësim më të lartë, dhe disponimi i përmirësuar përgjithësisht. Tomasi, Gates dhe Reyns gjetën një mesatare prej 95 për qind të pacientëve që raportuan se gjendja e tyre u përmirësua pas kryerjes së ushtrimeve të strukturuara, ndërsa 63 për qind e pacientëve raportuan se ishin të lumtur ose shumë të lumtur, në krahasim me periudhën para ushtrimeve. Një mesatare prej 91.8 e pacientëve gjithashtu raportoi se ata ishin të kënaqur me mënyrën se si trupat e tyre ndiheshin pas kryerjes së ushtrimeve të strukturuara.

“Gjëja fantastike për këto rezultate është se, nëse jeni në një gjendje psikotike, jeni pak të kufizuar me atë që mund të bëni në lidhje me terapinë e diskutimit ose psikoterapisë, është e vështirë të pranoni një mesazh përmes terapisë së diskutimit në atë gjendje , ndërsa me stërvitje, ju mund të përdorni trupin tuaj dhe të mos mbështeteni vetëm në inteligjencën emocionale “, shpjegon Tomasi.

“Prioriteti është të sigurojë strategji më të natyrshme për trajtimin e çrregullimeve të humorit, depresionit dhe ankthit”, shton ai. “Në praktikë, ne shpresojmë që çdo strukturë psikiatrike do të përfshijë terapi integruese – në rastin tonë, ushtrim në veçanti – si burim primar për mirëqenien psiko-fizike të pacientëve të tyre”./Familja Jonë

Tags: , ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë