Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ta menaxhojmë stresin?

Si të merreni me stresin?

Stresi shkakton ndryshime fizike në trup të dizajnuara për t’ju ndihmuar të merrni kërcënime ose vështirësi. Ju mund të vëreni se zemra juaj është në peshë, frymëmarrja juaj rritet, muskujt tuaj janë të tensionuar dhe filloni të bëheni djersë. Kjo nganjëherë njihet si lufta ose reagimi i fluturimit.

Pasi kalon kërcënimi ose vështirësia, këto efekte fizike zakonisht zbehen. Por nëse jeni vazhdimisht i stresuar, trupi juaj qëndron në një gjendje alarmi të lartë dhe mund të zhvilloni simptoma të lidhura me stresin.

Simptomat e stresit

Stresi mund të ndikojë në mënyrën se si ndiheni emocionalisht, mendërisht dhe fizikisht, dhe gjithashtu si silleni.

Si mund të ndiheni emocionalisht

 • të tronditur
 • nervoz dhe “i plagosur”
 • të shqetësuar apo të frikësuar
 • mungon vetëvlerësimi

Si mund të ndiheni mendërisht

 • vazhdimisht në gjendje shqetësuese
 • vështirësi në përqendrim
 • vështirësi në marrjen e vendimeve

Si mund të ndjeheni fizikisht

 • dhimbje koke
 • tensioni i muskujve ose dhimbje
 • marramendje
 • problemet me gjumin
 • ndjenja e lodhjes gjatë gjithë kohës

Gjëra që mund të ndihmojnë në parandalimin e stresit:

 • ndani problemet tuaja me familjen ose miqtë
 • të keni më shumë kohë për interesat dhe hobit tuaj
 • të marrë një pushim
 • merrni disa stërvitje të rregullta dhe sigurohuni që jeni duke ngrënë në mënyrë të shëndetshme
 • sigurohuni që jeni duke fjetur mjaftueshëm

Çfarë e shkakton stresin?

Ndryshimet e mëdha të jetës shpesh krijojnë stres, madje edhe ngjarje të lumtura si të kesh fëmijë ose të planifikosh një martesë.

Ndjeheni sikur nuk jeni në kontroll të ngjarjeve në jetën tuaj – për shembull, nëse jeni të diagnostikuar me një sëmundje serioze kjo mund të shkaktojë stres.

Stresi mund të lidhet me:

 • punën – për shembull, papunësia, ngarkesa e lartë e punës ose dalja në pension
 • familja – për shembull, divorci, vështirësi në marrëdhënie ose duke qenë kujdestare
 • strehim – për shembull, duke lëvizur në shtëpi tjetër apo probleme me fqinjët
 • çështjet personale – për shembull, përballimin e një sëmundjeje të rëndë, problemet e humbjeve ose problemet financiare

Është e rëndësishme për të trajtuar shkaqet e stresit në jetën tuaj nëse mundeni. Shmangia e problemeve dhe jo përballimi i tyre mund t’i bëjë gjërat më keq. Por nuk është gjithmonë e mundur të ndryshosh një situatë stresuese. Ju mund të keni nevojë të pranoni se nuk ka asgjë që mund të bëni për këtë dhe të rifokusoni energjitë tuaja diku tjetër./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë