Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Kush e mbron organizmin nga stresi?

Mitokondriet në neurone janë fuqitë që gjenerojnë energji për të ekzekutuar funksione dhe rregullojnë mbijetesën e neuroneve në kushtet e stresit.

Hulumtimi bashkëpunues nga Prof. Vidita Vaidya dhe grupet Prof. Ullas Kolthur-Seetharam në TIFR, së bashku me Dr. Ashok Vaidya, në Qendrën e Kërkimeve Mjekësore, ka demonstruar një funksion të pazakontë për serotonin neurotransmetues, në gjenerimin e mitokondrizave të reja – një proces i quajtur biogjeneza mitokondriale – në neurone, shoqëruar me rritjen e frymëmarrjes qelizore dhe ATP, monedhën e energjisë të qelizës.

Këto efekte të serotoninës përfshijnë receptorin serotonin2A dhe rregullatorët kryesorë të biogjenezës mitokondriale, SIRT1 dhe PGC-1α.

Serotoni redukton speciet toksike reaktive të oksigjenit në neurone, nxit enzimat antioksiduese dhe mbron neuronet nga efektet dëmtuese të stresit qelizor. Ky studim (Fanibunda et al., 2019), që shfaqet në revistën ndërkombëtare PNAS, zbulon një rol të pashembullt për serotonin në prodhimin e energjisë në neuronet që ndikojnë drejtpërdrejt në mënyrën se si neuronet trajtojnë stresin. Funksioni mitokondrial në neurone është jetik në përcaktimin se si ato përballen me stresin dhe trajektoren e plakjes.

Kjo punë siguron dëshmi se serotoni neurotransmetues mund të ndikojë drejtpërdrejtë në impiante nervore neuronale, duke ndikuar kështu në mënyrën se si neuronet ballafaqohen me stres. Kjo punë identifikon objektivat e reja të drogës për trajtimin e mosfunksionimit mitohondrik në neurone, me potencial terapeutik për çrregullime neurodegjenerative dhe psikiatrike./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë