Hën, Sht 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Stresi, shkaqet dhe parandalimi


Stresi është në të vërtetë një pjesë normale e jetës. Ndonjëherë, ai i shërben një qëllimi të dobishëm.

Stresi mund t’ju motivojë që të merrni atë promovim në punë, ose të drejtoheni miljet e fundit të një maratone. Por në qoftë se ju nuk merrni një trajtim në stresin tuaj dhe ajo bëhet afatgjatë, ajo mund të ndërhyjë seriozisht me punën tuaj, jetën familjare dhe shëndetin.

Më shumë se gjysma e amerikanëve thonë se luftojnë me miqtë dhe të dashurit për shkak të stresit dhe më shumë se 70% thonë se përjetojnë simptoma të vërteta fizike dhe emocionale nga ai.

Shkaqet e stresit

Gjithkush ka shkak të ndryshëm të stresit. Stresi i punës kryeson listën, sipas sondazheve. Dyzet për qind e punonjësve të SHBA-së pranojnë të përjetojnë stresin e zyrës dhe një e katërta thonë se puna është burimi më i madh i stresit në jetën e tyre.

Shkaqet e stresit të punës përfshijnë:

Të jesh i pakënaqur në punën tënde

Duke pasur një ngarkesë të rëndë pune ose shumë përgjegjësi

Të punosh orë të gjata

Duke pasur menaxhim të dobët, pritshmëri të paqarta të punës suaj, ose nuk ka fjalë në procesin e vendimmarrjes

Punojnë nën kushte të rrezikshme

Të jesh i pasigurt në lidhje me shansin tuaj për përparim ose rrezikun e përfundimit

Duke pasur për të dhënë fjalime para kolegëve

Ballafaqimi me diskriminimin ose ngacmimet në punë, veçanërisht nëse kompania juaj nuk është mbështetëse

Stresi i jetës mund të ketë gjithashtu një ndikim të madh. Shembuj të theksuar të jetës janë:

Vdekja e një të dashuri

divorci

Humbja e një pune

Rritja e detyrimeve financiare

Lëvizja në një shtëpi të re

Sëmundje kronike ose lëndim

Problemet emocionale (depresioni, ankthi, zemërimi, pikëllimi, fajësia, vetëvlerësimi i ulët)

Marrja e kujdesit për një anëtar të moshuar ose të sëmurë të familjes

Ngjarja traumatike, si një fatkeqësi natyrore, vjedhje, përdhunim ose dhunë kundër jush ose një të dashur

Ndonjëherë stresi vjen nga brenda, në vend se të vijë nga jashtë. Mund të theksosh veten vetëm duke u shqetësuar për gjërat. Të gjithë këta faktorë mund të çojnë në stres:

Frika dhe pasiguria

Kur dëgjon rregullisht për kërcënimin e sulme terroriste, ngrohjes globale dhe kimikateve toksike në lajme, kjo mund të bëjë që ju të ndiheni të stresuar, veçanërisht sepse ju ndjeheni sikur nuk keni kontroll mbi ato ngjarje. Dhe edhe pse fatkeqësitë janë zakonisht ngjarje shumë të rralla, mbulimi i tyre i gjallë në media mund t’i bëjë ata të duken sikur kanë më shumë gjasa të ndodhin se sa janë me të vërtetë. Frika mund të goditet edhe më pranë shtëpisë, si për shembull të shqetësohet se nuk do të përfundoni një projekt në punë ose nuk do të keni para të mjaftueshme për të paguar faturat e këtij muaji.

Qëndrimet dhe perceptimet

Për shembull, nëse televizioni juaj është vjedhur dhe ju merrni qëndrimin, “Është në rregull, kompania ime e sigurimeve do të paguajë për një të re”, do të jesh shumë më pak e theksuar se në qoftë se ju mendoni, “TV im është zhdukur dhe unë” kurrë nuk do të merrni atë përsëri! Çfarë ndodh nëse vjedhësit të kthehen në shtëpinë time për të vjedhur përsëri? ” Në mënyrë të ngjashme, njerëzit që ndihen sikur po bëjnë një punë të mirë në punë, do të jenë më pak të stresuar nga një projekt i madh i ardhshëm sesa ata që shqetësohen se janë të paaftë.

Pritjet jorealiste

 Askush nuk është perfekt. Nëse prisni të bëni gjithçka të mirë gjatë gjithë kohës, jeni të destinuar të ndiheni të stresuar kur gjërat nuk shkojnë ashtu siç pritet.

Ndryshimi

 Çdo ndryshim i madh i jetës mund të jetë stresues – madje një ngjarje e lumtur si një martesë ose një promovim pune. Ngjarje më të pakëndshme, të tilla si divorci, pengesa të mëdha financiare ose vdekje në familje mund të jenë burime të rëndësishme të stresit.

Niveli juaj i stresit do të ndryshojë në bazë të personalitetit tuaj dhe si reagoni ndaj situatave. Disa njerëz le të rrokulliset çdo gjë nga shpina e tyre.

Për ta, streset e punës dhe streset e jetës janë vetëm gunga të vogla në rrugë. Të tjerët fjalë për fjalë shqetësohen deri në sëmundje./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë