Mar, Nën 28, 2023
Banner Top
Banner Top
Si e mbrojnë qelizat e lëkurës veten kundër stresit?

Lëkura është organ elastik, muskular që siguron mbrojtje kundër ndikimeve mekanike. Për të siguruar këtë mbrojtje, qelizat e lëkurës duhet të lidhen me njëra-tjetrën veçanërisht nga afër. Se si ky stabilitet mekanik sigurohet në nivel molekular, ishte e paqartë për një kohë të gjatë.

 Hulumtuesit në ekipin e udhëhequr nga Prof. Carsten Grashoff nga Instituti i Biologjisë së Qelizave Molekulare në Universitetin e Münsterit dhe Instituti i Biokimisë kanë bashkëpunuar me kolegët e Universitetit Ludwig Maximilian të Mynihut dhe Universitetit të Stanfordit në SHBA dhe ata janë tani në gjendje të tregojnë se si përpunohet stresi mekanik në pikat e aderimit të specializuara, të ashtuquajturat desmosome. Ata projektuan një pajisje mini-matëse, e cila mund të përcaktojë forcat përgjatë komponentëve individualë të desmosomes. Në studimin, të botuar në Nature Communications, ata tregojnë se si forcat mekanike propagandojnë përgjatë këtyre strukturave.

Qelizat në lëkurë rrinë së bashku

Lëkura jonë vepron si një mburojë mbrojtëse ndaj ndikimeve të jashtme dhe duhet të përballojë stresione shumë të ndryshme. Ajo duhet të jetë në gjendje të shtrihet, por jo kur ekspozohet ndaj ngacmuesve të mëdha. Për të përmbushur këtë funksion mekanik, qelizat e lëkurës formojnë pika të specializuara aderimi, të ashtuquajtura desmosome, të cilat forcojnë ngjitjen midis qelizave. Pacientët me desmosome të mangëta vuajnë nga çrregullime të rënda të lëkurës, të cilat shfaqen pas ekspozimit ndaj stresit mekanik. Sidoqoftë, ajo që mezi kuptohej ishte se si ndikojnë forcat mekanike në komponentët individual të desmosomes. Grupi ndërkombëtar i hulumtuesve ka zhvilluar një metodë për analizimin e forcave molekulare në këto pika aderimi./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë