Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ta mbajmë lëkurën e shëndetshme?

Sa shpesh mendoni për mbajtjen e lëkurës suaj të shëndetshme? Nëse jeni si shumica e njerëzve, ndoshta jo aq shpesh sa duhet. Megjithatë, lëkura është organi më i madh i trupit, duke na mbrojtur nga lëndimi, infeksioni, nxehtësia dhe të ftohtit. Plakja megjithatë prek lëkurën në mënyra që nuk mund ti shihni gjithmonë në pasqyrë.

 Procesi i plakjes normale – i kombinuar me një jetëgjatësi të ekspozimit të diellit – çon në lëkurë që bëhet e hollë, dhe e lehtë për t’u grisur, duke e bërë të prekshëm ndaj çrregullimeve dhe sëmundjeve dhe duke dobësuar aftësinë mbrojtëse të saj.

Procesi i plakjes natyrore ka efektet e mëposhtme në lëkurë:

Një ngadalësim i qarkullimit të qelizave – kur qelizat e reja të lëkurës zëvendësojnë të vjetrat – duke rezultuar në një humbje progresive të qelizave të lëkurës, duke e bërë lëkurën më të brishtë dhe të ndjeshëm ndaj lëndimeve dhe infeksionit.

Fluksi i gjakut reduktohet në lëkurë, gjë që çon në rritjen e plagëve dhe shërimin më të ngadaltë.

Humbja e yndyrës nënlëkurore, e cila përbën shtresën e poshtme të lëkurës që shërben si izolim, duke e bërë më të vështirë ruajtjen e nxehtësisë dhe thithjen e goditjeve.

Një rënie në numrin e gjëndrave të djersës, e cila kompromenton sistemin e ftohjes së trupit.

Ekspozimi i përsëritur ndaj rrezeve ultravjollcë nga dielli përshpejton disa ndryshime në lëkurë dhe shkakton dëme shtesë. Sa më shumë dëme, lëkura më e prekshme bëhet me më shumë çrregullime, ndonjëherë seriozisht ndikojnë në cilësinë e jetës suaj. Disa ndryshime dermatologjike mund të jenë shenja të kushteve më serioze themelore dhe nuk duhet të anashkalohen.

Lëkura është ena e fundit për trupin e njeriut, merr dhe transporton, pranon dhe përjashton sipas nevojave të trupit. Është enë  mbrojtëse, rregullatore, ndijuese dhe përshtatëse.

Por suksesi në këto role nuk realizohet automatikisht.Lëkura kërkon vëmendje dhe mirëmbajtje për të funksionuar siç duhet. Pa kujdes të tillë, organizimi i ndërlikuar i lëkurës prishet, duke e bërë atë dhe trupin që mbron të ndjeshëm ndaj lëndimeve dhe sëmundjeve. Kështu, organi mbulues i trupit është po aq i brishtë sa është dukshëm i patundur.

Lëkura është organi më i madh i trupit dhe është po aq i domosdoshëm si organet e tjera të trupit. Por lëkura është ndoshta organi që na sjell më së afërti me një kuptim të funksionit të organeve, sepse anatomia dhe funksioni i saj mund të vërehen pjesërisht nga syri i zhveshur.

Përveç aftësisë së tij për të komunikuar informacion të brendshëm fiziologjik, lëkura gjithashtu reagon ndaj stimujve të jashtëm, si ekspozimi i diellit, toksinat dhe madje edhe stimujt psikologjikë. Nga

treguesi dhe paralajmërimi i helmeve, deri te “djersitja e ftohtë”, lëkura është një ndërfaqe konstante dhe dinamike midis trupit dhe mjedisit të tij./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë