Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
A e ndihmon ngrënia e frutave dhe perimeve zbutjen e ankthit?

Ngrënia e më shumë frutave dhe perimeve është një mënyrë efikase për të përmirësuar bakteret e zorrëve dhe për të ndihmuar në zbutjen e ankthit.

Përmirësimi i baktereve të zorrëve mund të ndihmojë në uljen e ankthit, sipas një rishikimi të studimeve mjekësore.

Ushqimi më me shumë fruta dhe perime duket të jetë ndërhyrja më e dobishme për rritjen e “baktereve të mira”, thanë shkencëtarët.

Hulumtimi kinez është i fundit në një linjë të gjatë studimesh për të lidhur shëndetin mendor me mikroorganizmat që gjenden në zorrë.

Hulumtuesit nga Shanghai Jiao Tong University School of Medicine shqyrtuan 21 studime që shikojnë 1.503 njerëz të gjithë së bashku.

Rreth dy të tretat e tyre, kishin zgjedhur probiotikë si ndërhyrje dhe shtatë zgjodhën mënyra jo probiotike, të tilla si rregullimi i dietave të përditshme.

Probiotikët janë gjetur në ushqime, të tilla si kos dhe lakër turshi.

Në përgjithësi, më shumë se gjysma (52 përqind) e studimeve, 11, treguan se rregullimi i mikrobiotës së zorrëve kishte një efekt pozitiv në simptomat e ankthit.

Nga 14 studimet që kishin përdorur probiotikët si ndërhyrje, më shumë se një e treta (36 përqind) i gjetën ato të jenë efektive në uljen e simptomave të ankthit.

Gjashtë nga shtatë studimet që kishin përdorur jo-probiotikë si ndërhyrje, gjetën që ato të ishin efektive – një përqindje prej 86 përqind e efektivitetit.

Disa nga 21 studimet u përpoqën të përmirësonin bakteret e zorrëve, duke lejuar gjithashtu trajtimin si zakonisht, të tilla si medikamente kundër ankthit. Por ka pasur vetëm ulje të simptomave të ankthit me studime jo probiotike, krahasuar me ato probiotike.

Shumica e njerëzve kanë ndjenja të ankthit, dhe kjo konsiderohet si një problem i shëndetit mendor nëse ndikon në aftësinë e një personi për të jetuar jetën e tyre.

Fizikisht, njerëzit që vuajnë me ankth rregullisht përballen me sulme paniku, djersitje, ose marramendje.

Sipas organizatave bamirëse, çrregullimet e ankthit janë sëmundja më e zakonshme mendore në SHBA, duke prekur 40 milion të rritur, me një numër tjetër 8.2 milion në Britani të Madhe./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë