Pre, Mar 22, 2024
Banner Top
Banner Top
Përfitimet e ushtrimeve në mëngjes!


Ushtrimi në fillim të mëngjesit ofron kënaqësi fizike dhe mendore. Ushtrimet e trajnimit mund të nxisin metabolizmin, duke siguruar që kaloritë të digjen gjatë ditës. Ushtrimi gjithashtu promovon endorfinë në tru, të cilat mund të rrisin disponimin e një individi dhe t’i ndihmojnë ata të fillojnë ditën e tyre me një shënim pozitiv.

 Sipas hulumtimit, stërvitja në mënyrë të konsiderueshme rrit aftësinë mendore të një individi dhe ushtrimi në fillim të mëngjesit është i lidhur me rritjen e fuqisë së trurit.

Disa nga përfitimet e ushtrimeve në mëngjes herët përfshijnë:

  • Lirimin e nyjeve dhe muskujve
  • Lejon që zemra të përshtatet gradualisht në rritjen e aktivitetit, duke rritur rrjedhjen e gjakut
  • Lejon që zemra të dërgojë sasi të duhur të oksigjenit dhe lëndëve ushqyese në qelizat e trupit
  • Përgatit sistemin nervor për pjesën tjetër të ditës

 Këshilla për të caktuar trajnimin tuaj

“Në ditët e motit veçanërisht të nxehtë, është mirë të stërviteni para orës 9 ose pas orës 19:00, kur ajri është pak ftohtë dhe temperaturat janë më të ulëta. Për më tepër, veshja e duhur është e rëndësishme. Veshja nuk duhet të jetë shumë e ngushtë, duke lejuar që lëkura të marrë frymë “, – thotë Dr Piero Volpi, Shef i Traumatologjisë Ortopedike dhe Sportive në Spitalin Humanitas.

Për të gjithë individët, madje edhe atletët, temperaturat e larta mund të jenë të rrezikshme për trupin. Gjatë Kupës Botërore të vitit 1994 në SHBA, Italia dhe Brazili përjetuan temperaturë të lartë mbi 35 gradë dhe lagështi të lartë në Los Anxhelos. “Organizimi i këtyre garave ndërkombëtare duhet të marrë parasysh këta faktorë. Nxehtësia dhe lagështia nuk bëjnë asgjë, por ndikojnë në performancën e atletëve. Edhe trajnimet duhet të planifikohen herët në mëngjes ose në muzg “- vazhdon specialistja.

Cila është rëndësia e hidratimit?

“Hidratimi është kritik për bilancin e ujit të trupit. Ju humbni elektrolite të cilat janë përgjegjëse për funksione të ndryshme biologjike dhe ato duhet të plotësohen. Në verë, frutat duhet të hahen pas një stërvitje të lodhshme. Për disa sesione trajnimi që kërkojnë përpjekje të zgjatura, si vrapimi, çiklizmi ose tenisi, është e rëndësishme të përdoret shtesa ose një vakt i lehtë para se të stërvitemi.

Rregulli i artë i çdo sporti, në çdo nivel dhe në çdo mot, është të pijë shumë lëngje. Në verë, kur temperaturat janë të larta, madje edhe banorët e klimave shumë të ngrohta në Afrikë duhet të ndalojnë për të marrur frymë dhe të përfundojnë stërvitjen duke konsumuar ujë dhe kripëra minerale “, – thotë Dr Volpi.

Cilat janë disa këshilla të rekomanduara për individët që marrin pjesë në sportet rekreative?

Për individët që marrin pjesë në sportet rekreative, një zgjidhje për temperatura jashtëzakonisht të nxehta është të ushtrojnë në një objekt sportiv. “Natyrisht, lëvizja dhe drejtimi në një mjedis me ajër të kondicionuar është krejt ndryshe me atë jashtë, megjithatë është jetike të mbani mend që të qëndroni të hidratuar gjatë gjithë ditës”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë