Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Tallja e fëmijëve obezë ndikon në shtimin e peshës?!

Të rinjtë të cilët thanë se ishin tallur ose talleshin me peshën e tyre, rritën trupin e tyre me 33 për qind më shumë në vit, krahasuar me një grup të ngjashëm që nuk ishte ngacmuar, sipas studiuesve në Institutet Kombëtare të Shëndetit.

Gjetjet duket se bien ndesh me besimin se një ngacmim i tillë mund të motivojë të rinjtë për të ndryshuar sjelljen e tyre dhe të përpiqet të humbasë peshën. Studimi u krye nga Dr. Natasha A. Schvey, Ph.D., nga Universiteti i Sherbimeve të Shëndetit në Bethesda, dhe kolegët e Institutit Kombëtar të Shëndetit të Fëmijëve dhe Zhvillimit Njerëzor të Eunice Kennedy Shriver dhe Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjet e tretjes dhe veshkave.

Studimi përfshiu 110 të rinj që ishin mesatarisht 11.8 vjeç kur u regjistruan. Pjesëmarrësit ishin ose mbipeshë (të përcaktuar si një indeks i masës trupore mbi 85 përqind) kur filluan studimin ose kishin dy prindër që ishin mbipeshë ose të trashë. Në regjistrim, ata plotësuan një pyetësor me gjashtë elementë nëse ata ishin ngacmuar në lidhje me peshën e tyre. Më pas, ata morën pjesë në vizitat vjetore për 15 vitet e ardhshme.

Studiuesit zbuluan se rinia që përjeton nivele të larta ngacmimi fitoi një mesatare prej .20 kg (.44 lbs) në vit më shumë se ata që nuk e kishin. Autorët teorizojnë se stigma e lidhur me peshën mund të ketë bërë që të rinjtë të kenë më shumë gjasa të angazhohen në sjellje jo të shëndetshme, të tilla si të ngrënit dhe shmangien e stërvitjeve. Një tjetër shpjegim i mundshëm është se stresi i ngacmimit mund të stimulojë çlirimin e kortizolit të hormoneve, të cilat mund të çojnë në shtimin e peshës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë