Die, Tet 17, 2021
Banner Top
Banner Top
A është i lidhur truri me kontrollimin e peshës?

Pavarësisht se sa ju ushtroni ose sa e ekuilibruar është dieta juaj, kontrollimi i peshës suaj është më shumë i lidhur me trurin se sa mund të keni menduar.

 Në një studim të botuar në Journal of Clinical Investigation, hulumtuesit nga Universiteti i Qendrës Spitalore të Spitalit të Montrealit (CRCHUM) tregojnë për herë të parë në minj se proteina që lidh acil-CoA, ose ACBP, ka një ndikim të drejtpërdrejtë në neuronet që lejojnë brejtësit dhe njerëzit të mbajnë një peshë të shëndetshme.

Në prill të vitit 2015, Thierry Alquier, një studiues i CRCHUM dhe autori kryesor i këtij studimi, kishte zbuluar tashmë, me ekipin e tij, se kjo proteinë lejoi astrocitet, qelizat që mbështesin funksionin e neuroneve, për të komunikuar ndryshime në acidet yndyrore dhe lipidet në gjak për neuronet. Falë këtij informacioni thelbësor të informacionit, truri mund të përshtatë marrjen e ushqimit dhe shpenzimet e energjisë – dhe, në fund të fundit, kontrollon peshën e pronarit të saj.

“Me kolegët e laboratorit NutriNeuro të Université de Bordeaux, ne tani tregojmë se neuronet që reduktojnë marrjen e ushqimit, të njohur si neuronet proopiomelanokortin ose neuronet POMC, janë në ‘komunikim të ngushtë’ me astrocitet që prodhojnë proteina ACBP në një zonë specifike të trurit: bërthama arcuate e hipotalamusit, “tha Thierry Alquier, profesor i asociuar në Universitetin e Montrealit.

Esenciale për kontrollin e ushqyerjes dhe metabolizmit, kjo zonë e hipotalamusit përmban dy popullacionet e neuroneve me funksione të kundërta kur aktivizohen: rezultatet e para kanë një rritje në marrjen e ushqimit; e dyta – neuronet POMC të përbashkëta për kafshët dhe njerëzit – promovon një reduktim të marrjes së ushqimit dhe një rritje të shpenzimeve të energjisë.

“Mutacionet gjenetike shpjegojnë pesë deri në 10 për qind të rasteve të obezitetit”, tha Alquier. “Në mesin e këtyre rasteve, një proporcion i madh lidhet me një ndërprerje të kësaj rruge të neuroneve të njohur zakonisht si shtegu i melanokortinës. Ne kemi vërejtur se fshirja e gjenit ACBP në astrocytet e bërthamës arcuate nxit trashjen. Në minj që ishin të modifikuar gjenetikisht obezit, vumë re në laborator që injektimi i tyre çdo ditë me ACBP çoi në zvogëlimin e marrjes së ushqimit dhe humbjes së peshës në rendin prej 5 për qind gjatë pesë ditëve, një mekanizëm që mbështetet në aktivizimin e neuroneve POMC. “

Megjithatë, studiuesi kërkoi kujdes në përkthimin e këtij zbulimi tek njerëzit. Ky studim është në fazën bazë të hulumtimit dhe është kryer në laborator në minj.

Njohur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë si një problem global i shëndetit publik, obeziteti është një faktor i madh rreziku për disa sëmundje kronike, të tilla si diabeti i tipit 2, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceret e caktuara, dhe për çrregullimet muskuloskeletal dhe vdekjen e parakohshme./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë