Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top
A e rritin hamburgerët rrezikun nga kanceri?

Dieta e varfër mund të jetë në rrënjën e mbi 80.000 diagnozave të kancerit në një vit të caktuar, thonë disa hulumtime të reja.

Ne tani e dimë pa asnjë hije dyshimi se të hahen ushqime me përpunim të pamjaftueshëm rrit rrezikun e prekjes nga sëmundja e kancerit.

Ekziston një lidhje e qartë ndërmjet peshës së tepërt të trupit dhe së paku gjashtë llojeve të kancerit, dhe lidhjeve të mundshme me të paktën shtatë të tjerë.

Deri në vitin 2015, pesha e tepërt trupore përbënte rreth 5.2 përqind të të gjitha kancereve të reja, duke e vënë atë në një nivel me konsumimin e alkoolit, sipas hulumtimeve të reja nga Universiteti Tufts.

Mbi 60 përqind e amerikanëve janë mbipeshë dhe rreth 40 përqind do të marrin një formë kanceri në një pikë në jetën e tyre.

Trajtimet e kancerit janë përmirësuar në mënyrë dramatike, por ndërsa epidemia e obezitetit vazhdon, ajo vetëm do të nxisë diagnoza shtesë të tumoreve malinje.

Shoqata Amerikane e Kancerit (ACS) ka përcaktuar obezitetin një faktor të rëndësishëm rreziku për kancerin e gjirit, kolorektal, esofageal, veshkave dhe pankreasit.

Shoqata gjithashtu e konsideron atë një faktor rreziku të mundshëm për kanceret e fshikëzës së tëmthit, mëlçisë, qafës së mitrës dhe vezoreve, si dhe limfomën jo-Hodgkin dhe disa forma agresive të kancerit të prostatës.

Nuk është krejtësisht e sigurt se pse dieta e varfër e mbushur me shumë kërpudha të mishit të kuq, karbohidrate bosh dhe yndyrna të ngopura, si ato që gjenden në zjarr, bashkë me drithërat si gruri, peshku dhe prodhimet e freskëta rrisin rrezikun e kancerit.

Teoria mbizotëruese është se këto ushqime inkurajojnë yndyrë dhe peshë të tepërt të trupit dhe yndyrërat shkaktojnë inflamacion i cili, nga ana tjetër, mund të ketë një efekt korruptues në qelizat, duke shkaktuar ndryshimin e tyre  dhe rrezikun e shfaqjes së kancerit.

Ushqime të përpunuara kohët e fundit u konsideruan një shkak – jo vetëm një faktor rreziku për shtim në peshë nga Institutet Kombëtare të Shëndetit.

Së bashku, këta faktorë dietë mund të ndihmojnë karburantin nga shtatë deri në tetë për qind të të gjithë kancereve që mendohet të jenë rezultat i peshës së tepërt të trupit, pavarësisht nga dieta.

“Gjetjet tona nënvizojnë mundësinë për të zvogëluar barrën e kancerit dhe pabarazitë në Shtetet e Bashkuara duke përmirësuar marrjen e ushqimit”, tha autori i studimit të parë, Dr Fang Fang Zhang, një studiues i kancerit dhe i të ushqyerit në Tufts./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë