Enj, Kor 29, 2021
Banner Top
Banner Top
Përparon teknologjia, mënyrë e re për ta zbuluar kancerin në mushkëri!

Inteligjenca artificiale është më e mirë se sa mjekët e specializuar në diagnostifikimin e kancerit të mushkërive, sugjeron një studim i SHBAve.

Studiuesit në Universitetin Northwestern në Illinois dhe Google shpresojnë se teknologjia mund të rrisë efektivitetin e shfaqjes së kancerit.

Gjetja e tumoreve në një fazë më të hershme duhet ta bëjë më të lehtë trajtimin.

Ekipi tha se UA do të kishte një rol “të madh” në të ardhmen e mjekësisë, por softueri aktual nuk është ende gati për përdorim klinik.

Studimi u përqëndrua në kancerin e mushkërive, që vret më shumë njerëz – 1.8 milion në vit – se çdo lloj tjetër kanceri.

Kjo është arsyeja pse SHBA-ja rekomandon shqyrtimin e njerëzve në rrezik të lartë për shkak të viteve të pirjes së duhanit.

Megjithatë, shfaqja mund të rezultojë në biopsi invazive për njerëzit që dalin të mos kenë kancer dhe gjithashtu i mungojnë disa tumore.

Studimi përdorte inteligjencën artificiale për të parë nëse analiza mund të përmirësohej.

Hapi i parë ishte trajnimi i softuerit kompjuterik me 42.290 skanime CT të mushkërive nga pothuajse 15.000 pacientë.

Studiuesit nuk i kanë treguar AI çfarë të kërkojnë, vetëm cilët pacientë vazhdonin të merrnin kancer dhe që nuk e kishin.

AI u testua më pas kundër një ekipi prej gjashtë radiologësh të cilët bënë një karrierë jashtë analizimit të skanimit CT. Studimi ishte më efektiv se radiologët kur shqyrtonin një CT të vetme.

Dr. Mozziyar Etemadi, nga Universiteti Northwestern, i tha BBC: “Hapi i ardhshëm është përdorimi i tij tek pacientët në formën e një sprove klinike.”

Ai thotë se çfarë UA po përdor për të identifikuar një kancer është një “kuti e zezë”.

“Ndonjëherë ajo nxjerr në pah një rritje të mushkërive që për të gjitha qëllimet duket e mirë, por modeli mendon se nuk është”, shtoi ai.

Rebecca Campbell, nga Cancer Research UK, tha: “Është inkurajuese të shohësh novacione të reja teknologjike që një ditë mund të na ndihmojnë për të zbuluar në fillim kancerin e mushkërive. Ngjashëm me atë se si mësojmë nga përvoja, algoritmet e të mësuarit të thellë kryejnë një detyrë në mënyrë të përsëritur për të përmirësuar saktësinë.

“Hapat e ardhshëm do të jenë për të testuar më tej këtë teknologji për të parë nëse mund të aplikohet me saktësi tek një numër i madh njerëzish”./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë