Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
“NCI” lajme të mira për trajtimin/zhdukjen e kancerit të gjirit

Trajtimi i ri i imunoterapisë zhdukë të gjitha tumoret në gratë me kancer të zgjatur metastatik të gjirit.

Hulumtimet e botuara në Mjekësinë e Natyrës nga shkencëtarët në Institutin Kombëtar të Kancerit (NCI) kanë përshkruar një qasje të re imunoterapie, e cila çoi në një zhdukje të plotë të tumoreve në një grua me kancer të gjirit metastatik të avancuar, që kishte vetëm disa muaj për të jetuar.

Të gjeturat tregojnë se si limfocitet infiltruese të tumorit (TILs) janë nxjerrë nga tumori i pacientit, të rritura jashtë trupit të saj për të rritur numrin e tyre dhe injektuar përsëri në pacient për të trajtuar kancerin. Pacienti kishte marrë më parë disa trajtime duke përfshirë terapitë hormonale dhe kimioterapinë, por asgjë nuk kishte ndaluar zhvillimin e kancerit. Pas trajtimit, të gjitha tumoret e pacientit u zhdukën dhe 22 muaj më vonë, ajo ende është në remision.

Hulumtuesit janë veçanërisht entuziastë për potencialin e TIL për trajtimin e një grupi të kancerit të quajtur “kancer i përbashkët epitelial”, të cilat përfshijnë ato të zorrës së trashë, rektumit, pankreasit, gjirit dhe mushkërive, së bashku me 90% të të gjitha vdekjeve për shkak të kancerit në SHBA, rreth 540,000 njerëz në vit, shumica e tyre nga sëmundja metastatike.

“Sapo këto kancere të përhapen, shumica e njerëzve vdesin. Ne nuk kemi mënyra efektive për eliminimin e kancerit metastatik “, tha Steven A. Rosenberg, MD, Ph.D., shef i degës së Kirurgjisë në Qendrën për Kërkimin e Kancerit (CCR) të NCI.

Hapi i parë i këtij trajtimi të ri është trajtimi i sekuencës së tumorit të ADN-së. Në rastin e këtij pacienti, studiuesit gjetën 62 mutacione në qelizat e tumorit të gjirit. E dyta është që të izolohen TIL-t, të cilat janë të pranishme në mënyrë natyrale në 80% të tumoreve të qelizave epiteliale, por në sasi të vogël, jo aq të mjaftueshme për të sulmuar tumorin. Këto pastaj analizohen për aftësinë e tyre për të njohur dhe vënë në shënjestër proteinat e mutuara në tumor. Në rastin e pacientit të kancerit të gjirit metastatik, studiuesit gjetën TILs që njohën katër nga proteinat mutante.

“Ne i izolojmë këto limfocite nga tumori, i rritim ato në numër të madh dhe ua japim pacientëve. Bëmë rreth 90 miliardë qeliza për këtë pacient “, tha Rosenberg.

“Ne po zhvillojmë limfoblastë për pacientë që po trajtohen, ato janë qeliza T natyrore, jo gjenetikisht të dizajnuara. Ky është trajtimi më i personalizuar që mund të imagjinosh, “tha Rosenberg.

Pacienti me kancer të gjirit metastatik nuk është i vetmi person që është trajtuar me sukses duke përdorur këtë metodë. Rosenberg dhe kolegët gjithashtu kanë pasur rezultate mbresëlënëse duke përdorur TILs për të trajtuar lloje të ndryshme të kancerit metastatik; kolorektal, kanal biliar dhe cervikal.

“Këto trajtime kanë potencial për të trajtuar pacientët me ndonjë kancer”, pohon Rosenberg.

Megjithëse rezultatet janë padyshim premtuese, sidomos për shkak të niveleve të ulëta të pacientëve të toksicitetit që kanë përjetuar krahasuar me kemoterapinë konvencionale, kanceri shpesh zhvillon rezistencë ndaj trajtimeve dhe shpesh metastazat mund të kenë mutacione të ndryshme.

“Është ironike që shumë mutacione që shkaktuan kancerin mund të jenë thembra e Akilit që mundëson shkatërrimin e kancerit. Është me të vërtetë e rëndësishme të trajtojmë mutacionet e ndryshme në të njëjtën kohë “, tha Rosenberg.

Kjo është një avantazh i shumë ilaçeve të vjetra të kimioterapisë në krahasim me trajtimet më të reja të personalizuara. Për shkak se shumë njerëz pa dallim ilegalizojnë gjenomin me dëmtimin e stileve të qilimave, kjo mund ta bëjë më të vështirë për një qelizë kanceri që të zhvillojë rezistencën ndaj tyre. Përzgjedhja e TILs që synon vetëm një numër të vogël ose proteina të mutuara në tumor mund të rrisë mundësinë që kanceri të jetë në gjendje të zhvillojë rezistencën. Nevojiten më shumë kërkime për këtë dhe gjithashtu si të identifikohen se cilat mutacione në qelizat e kancerit janë objektiva të mundshme për TIL.

Nëse gjykimet më të mëdha mbështesin këto rezultate të shkëlqyera paraprake, prodhimin e terapive individuale të qelizave T për secilin pacient është padyshim një sfidë logjistike dhe teknike, që kërkon laboratorë dhe ekspertizë të specializuar.

Në të vërtetë, disa kompani tashmë po kryejnë sprova për terapitë TIL, duke përfshirë Bristol-Myers Squibb dhe Iovance Biotherapeutics, të cilat më së fundi fokusohen në TILs. Proceset klinike të TILs janë aktualisht duke u zhvilluar për melanoma, qafën e mitrës, mushkëritë dhe madje edhe glioblastomën dhe kancerin pankreatik, ndër të tjera.

“Ky është një ndryshim në të menduarit tonë për atë që mund të jetë e nevojshme për trajtimin e këtyre kancereve. Një paradigmë e re për terapinë e kancerit “, tha Rosenberg.

Shumë rrallë metodat krejtësisht të reja të trajtimit të kancerit hyjnë në grindje me rezultate të tilla dramatike si ato të treguara për TIL në këto raste individuale. Ajo që është e nevojshme tani janë rezultatet nga proceset klinike në vazhdimësi dhe monitorimi i vazhdueshëm i pacientëve që janë trajtuar me sukses për të siguruar që kanceri i tyre të mos përsëritet.

“Ky është një raport me rastin ilustrues që thekson edhe një herë fuqinë e imunoterapisë”, tha Tom Misteli, Ph.D., drejtor i CCR në NCI.

 “Nëse konfirmohet në një studim më të madh, ajo premton më tej shtrirjen e kësaj terapie T-qelizore në një spektër më të gjerë të kancerit”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë