Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Pirja e duhanit, shkatërrim i shëndetit!

Pirja e duhanit dëmton pothuajse çdo organ të trupit, shkakton shumë sëmundje dhe zvogëlon shëndetin e duhanpirësve në përgjithësi. Ndërprerja e duhanit ul rrezikun për sëmundje të lidhura me pirjen e tij dhe mund të shtojë vite në jetën tuaj.

Pirja e duhanit shkakton më shumë se 480,000 vdekje çdo vit në Shtetet e Bashkuara. Kjo është gati një në pesë vdekje. Poashtu shkakton më shumë vdekje çdo vit sesa shkaqet e mëposhtme të kombinuara:

Virusi i imunitetit të njeriut (HIV)

Përdorimi i paligjshëm i drogës

Përdorimi i alkoolit

Lëndimet e mjetit motorik

Incidente të lidhura me armë zjarri.

Duhanpirësit kanë më shumë të ngjarë se jo-pirësit që të preken nga sëmundjet e zemrës, goditje në tru dhe kancer të mushkërive.

Vlerësimet tregojnë se pirja e duhanit rrit rrezikun:

Për sëmundjen koronare të zemrës nga 2 deri në 4 herë

Për goditje nga 2 deri në 4 herë

Tek burrat që preken me kancer të mushkërive me 25 herë

Nga gratë që preken me kancer të mushkërive me 25.7 herë

Pirja e duhanit mund të shkaktojë sëmundje të mushkërive duke dëmtuar rrugët e ajrit dhe qeskat e vogla të ajrit (alveolat) që gjenden në mushkëri. Sëmundjet e mushkërive të shkaktuara nga pirja e duhanit përfshijnë COPD, e cila përfshin emfizemën dhe bronkitin kronik.

Nëse keni astmë, tymi i duhanit mund të shkaktojë një sulm ose ta përkeqësojë gjendjen. Duhanpirësit kanë 12 deri 13 herë më shumë të ngjarë të vdesin nga COPD sesa jo-pirësit.

Heqja dorë nga pirja e duhanit ul rreziqet kardiovaskulare. Vetëm 1 vit pasi të keni lënë duhanin, rreziku juaj për një sulm në zemër bie ndjeshëm. Brenda 2 deri në 5 vjet pasi të keni lënë duhanin, rreziku juaj për goditje në tru mund të zvogëlohet deri në atë të personit jo-duhanpirës, rreziqet për kancerin e gojës, fytit, ezofagut dhe fshikëzës bien përgjysmë brenda 5 viteve, rreziku për të vdekur nga kanceri i mushkërive bie përgjysmë./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë