Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ta lini duhanin?!

Se duhani dëmton shëndetin, kjo veçse dihet tashmë. Mirëpo nëse ju ka shkuar në mendje ta lini atë atëherë ndiçni hapat e mëposhtëm.

Zgjidhni një strategji

Ka shumë mënyra për të lënë duhanin. Për shembull, disa hulumtime kanë treguar se një strategji efektive për ndalimin e pirjes së duhanit është një kombinim i këshillimit, i mbështetjes në internet dhe i terapisë zëvendësuese të nikotinës (NRT). Për çdo person, çelësi i suksesit është gjetja e planit që funksionon më së miri.

Mbani shënime

Bëni një listë të detajuar të arsyeve për dëshirën për të lënë duhanin (p.sh., përfitimet shëndetësore, kursimin e parave). Mbani një ditar kur pini duhan dhe shkaktarët që ju sjellin dëm. Kërkoni mundësitë e disponueshme në zonën tuaj për informacion dhe mbështetje për ndalim të pirjes. Vendosni një datë për këtë vendim. (Në këtë datë, hiqni pirjen e duhanit, çakmakët, produktet e duhanit dhe çdo gjë tjetër që shoqëroheni me pirjen e duhanit.)

Kërkoni mbështetje

Pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për këshilla në ndalje. Regjistrohuni për programin e ndërprerjes së pirjes së duhanit (ose duhanit). Bashkohu me një rrjet mbështetës online. Bisedoni me miqtë dhe familjen rreth asaj se çfarë mbështetje do t’ju pëlqejë prej tyre. Mbani një ditar për mendimet dhe ndjenjat tuaja gjatë këtij procesi sfidues.

Pyetni për medikamente me recetë

Konsideroni mundësinë e përdorimit të medikamente që mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të tërheqjes së nikotinës dhe përmirësimin e shanseve të suksesit tuaj. Kërkoni mjekimet e duhura dhe opsionet e tjera të trajtimit të tërheqjes. Pyesni ofruesin e kujdesit tuaj shëndetësor për rekomandime.

Parandaloni mundësinë për të rifilluar prapë

Jini të përgatitur për tu përballur me një rikthim. Kërkesa për të pirë duhan zakonisht nuk zgjat më shumë se 3 minuta. Kur vjen kjo kërkesë, merrni frymë thellë derisa të kalojë. Thirrni dikë. Ose dilni të ecni. Mos u dorëzoni!/Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë