Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Pesë mënyra për të lënë duhanin

Përballimi me duhanin është gjëja më e rëndësishme. Por ka truke për t’u siguruar që nuk është dëshirë e pashmangshme.

Më poshtë do të mund të gjeni 5 mënyra se si mund ta lini atë.

Lini atë tani, jo më vonë

Duhanpirësit që përpiqen të ulin gradualisht sasinë që pinë, kanë më pak gjasa ta lënë më shumë se ata që e bëjnë këtë në mënyrë të papritur.

“Problemi me pirjen e duhanit është diçka që mund të bëni gjithmonë nesër,” thotë Paul Aveyard, profesor i mjekësisë së sjelljes në Universitetin e Oksfordit.

“Lënia e tij për një ditë, është çelësi i suksesit”. Kjo është për shkak të mënyrës se si truri mëson dhe nxjerr në pah modelet e varësisë.

“Kërkesat për të pirë duhan mund të jenë të paarsyeshme, duke ju siguruar që kurrë nuk keni një cigare në ato momente tundimi”, thotë ai.

Mos kini frikë nga nikotina

NHS rekomandon që një kombinim i terapive të zëvendësimit të nikotinës – si një copë nikotine së bashku me forma më të shpejta të veprimit, të tilla si çamçakëz ose llak të hundës – është shumë më efektiv sesa mbështetja në një terapi të vetme. Shumë duhanpirës nuk përdorin aq shumë nikotinë sa duhet kur të përpiqen ta lënë, thotë Leonie Brose, nga Qendra Kombëtare e Varësisë në Londër.

 “Nuk duhet të keni frikë nga zëvendësimet e nikotinës. Provoni cigare elektronike, ajo do t’ua lehtësojë procesin e lënies”.

E-cigaret janë pa dyshim diçka që duhet të provoni. Një studim i kohëve të fundit thotë se ato janë gati dy herë më efektive për të ndihmuar duhanpirësit të largohen nga vesi i tyre.

“Ka një komponent të sjelljes, që disa ilaçe të tjera për ndalimin e pirjes së duhanit nuk kanë”, thotë Nicola Lindson, një studiuese e mjekësisë në sjelljen në Universitetin e Oksfordit.

 “Vaping u jep njerëzve diçka të bëjë me duart e tyre dhe mund të ndihmojë me elementin social të pirjes së duhanit. Ne ende kemi nevojë për më shumë të dhëna për sigurinë e cigareve elektronike, por jemi shumë të sigurt se ato janë shumë më pak të këqija për shëndetin tuaj sesa pirja e duhanit”.

Kërkoni mbështetje

Udhëzimet e Institutit Kombëtar të Shëndetit dhe të Kujdesit theksojnë se mbështetja e sjelljes, jo vetëm farmakoterapi, është vendimtare për ndërprerjen e suksesshme të pirjes së duhanit. Nëse kjo vjen në formën e familjes ose miqve, ose këshillim nga shërbimi juaj i ndalimit, kjo mund t’u japë duhanpirësve një motivim për t’u larguar.

Shmangni shkaktarët

Çdo duhangji ka shkak që i bën ata të vdesin për një cigare. Aveyard thotë se ndryshimi i rutinës tuaj të përditshme për të shmangur këto tundime është i rëndësishëm në fazat e hershme.

“Njerëzit zakonisht pinë duhan në një mënyrë shumë stereotipe, në kohë të caktuara. Nëse mund t’i thyeni këto rutina, atëherë do të

zvogëloni shanset e tundimit dhe do të lejoni që truri juaj të shërohet”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë