Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa e rrezikshme është pirja e duhanit për shëndetin?

Trupi juaj kur pini duhan nuk merr vetëm nikotinë, por shumë më tepër. Janë rreth 4000 kimikate në një cigare.

Çdo vit më shumë se 480,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara vdesin nga sëmundjet që lidhen me përdorimin e duhanit. Kjo do të thotë që çdo vit pirja e duhanit shkakton rreth 1 nga 5 vdekje në SHBA.

Pirja e duhanit vret më shumë amerikanë sesa alkooli, aksidentet e makinave, HIV, armët dhe drogat ilegale të kombinuara. Duhanpirësit  vdesin më të rinj se jo-duhanpirësit.

Pirja e duhanit shkurton jetën e duhanpirësve meshkuj me rreth 12 vjet dhe jetën e duhanpirësve femra me rreth 11 vjet. Pirja e duhanit jo vetëm shkakton kancerin, mirëpo edhe mund të dëmtojë pothuajse çdo organ në trup, duke përfshirë mushkëritë, zemrën, enët e gjakut, organet riprodhuese, gojën, lëkurën, sytë dhe eshtrat.

Si ndikon pirja e duhanit në rrezikun e kancerit?

Pirja e duhanit përbën rreth 30% të të gjitha vdekjeve të kancerit në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë rreth 80% të të gjitha vdekjeve të kancerit të mushkërive. Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjes së kancerit në meshkuj dhe femra dhe është një nga kanceret më të vështira për t’u trajtuar.

Jo vetëm që pirja e duhanit rrit rrezikun për kancerin e mushkërive, por është gjithashtu një faktor rreziku për kancerin e:

Fytit

Veshkëve

Ezofag (gëlltitje e tubit)

Mëlçisë

Fshikëzës

Pankreasit

Stomakut.

Cigare, puro, tuba, pështymë dhe lloje të tjera të duhanit pa tym të gjithë shkaktojnë kancer. Nuk ka mënyrë të sigurt për të përdorur duhanin.

A ndikon thithja e tymit në rrezikun e kancerit?

Po. Kudo që tymi prek qelizat e gjalla, dëmton. Edhe duhanpirësit që nuk thithin po marrin frymë në sasi të mëdha tymi që vijnë nga goja e tyre dhe fundi i ndezur i cigareve, purove ose tubave janë në rrezik për kancer të mushkërive dhe sëmundje të tjera të shkaktuara nga tymi i dorës së dytë.

Si i dëmton pirja e duhanit mushkëritë tuaja?

Pirja e duhanit dëmton ajrin dhe qeset e vogla të ajrit në mushkëritë tuaja. Ky dëm fillon herët në duhanpirës, ​​dhe funksioni i mushkërive vazhdon të përkeqësohet për sa kohë që personi e pine duhanin. Megjithatë, mund të duhen vite që problemi të bëhet mjaft i dukshëm për sëmundjen e mushkërive që duhet diagnostifikuar.

Pirja e duhanit e bën pneumoninë dhe astmën më keq. Ajo gjithashtu shkakton shumë sëmundje të tjera të mushkërive që mund të jenë gati aq të këqija sa kanceri i mushkërive.

COPD

COPD, ose sëmundja kronike obstruktive pulmonare, është emri për sëmundjen afatgjatë të mushkërive që përfshin si bronkit kronik ashtu edhe emfizemë. Rreziku i COPD rritet sa më shumë që pini duhan dhe sa më gjatë që pini duhan. Ajo bëhet më keq me kalimin e kohës, dhe nuk ka shërim.

Këtu janë disa fakte rreth COPD:

COPD është shkaku i tretë kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara.

Nga COPD më shumë vdesin gra sesa meshkuj.

Zhurmat në gjoks të tilla si fshikëllima, ngulçim gjatë aktivitetit, dhe kollitjet deri mukus (gëlbazë) janë disa nga shenjat e hershme të COPD. Me kalimin e kohës, COPD mund ta bëjë të vështirë të marrë frymë edhe në pushim. Faza e vonë është një nga më rrezikshmet të të gjitha sëmundjeve. Kjo i bën njerëzit të qajnë dhe të ndihen sikur po mbyten.

Shumë nga problemet shëndetësore të lidhura me pirjen e duhanit mund të largojnë cilësinë e jetës së një personi para vdekjes. Sëmundja që lidhet me pirjen e duhanit mund ta bëjë më të vështirë për një person të marrë frymë, të punojë ose të luajë. Ndalimi i pirjes së duhanit, veçanërisht në moshat më të reja, mund të zvogëlojë rrezikun e shumë sëmundjeve vdekjeprurëse./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë