Hën, Sht 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa e rrezikojnë shëndetin e foshnjës shtatzënat që pijnë duhan?

Gratë që pinë duhan gjatë shtatzënisë po rrezikojnë vetveten dhe foshnjën e tyre, ka paralajmëruar një studim, pasi shifrat tregojnë se më shumë se një në 10 vazhdojnë të përdorin cigare.

Trendi i grave shtatëzëna dhe normat më të larta të pirjes së duhanit në mesin e grupeve më pak të pasura në shoqërinë e ekspertëve po rriten, megjithëse të dhënat më të fundit tregojnë se shkalla e përgjithshme e pirjes së duhanit është në një nivel të ulët.

Ka pasur një reduktim të madh në shkallën e përgjithshme të pirjes së duhanit në 14.4% vitin e kaluar, nga 19.8%. Tani ka 5.9 milionë duhanpirës të rritur, nga 7.7 milionë, që është një rënie prej 1.8 milion gjatë shtatë viteve.

Por, sipas NHS England, më shumë se 61.000 gra shtatzëna ende ishin duke pirë duhan vitin e kaluar në kohën që lindën.

“Për të pasur një fëmijë në këtë vend tani është më ei sigurt se kurrë, por pirja e duhanit gjatë mbajtjes së një fëmije i vë prindërit dhe fëmijën në rrezik të shmangshëm dhe potencialisht vdekjeprurës”, tha Prof Jacqueline Dunkley-Bent, oficere kryesore e mamisë.

  “Asnjë grua nuk duhet të përjetojë përhapjen e zemrës së foshnjës dhe lënia e duhanit është absolutisht jetësore për një mama dhe një foshnje të shëndetshme”.

Të rriturit nga mosha 25 deri në 34 vjeç kishin më shumë gjasa të pinë duhan (19%) ndërsa mbi 65 vjeç ishin më pak të mundshëm (8%). Shifrat më të fundit për nxënësit e moshës 11-15 vjeç janë nga viti 2016 dhe tregojnë se 6% ishin duhanpirës.

Përdorimi i cigares E është në rritje, nga 3.7% në 2014 në 6.3% të të rriturve në 2018 duke thënë se ata ishin përdorues. Pak më shumë se gjysma (51.5%) thanë se po i përdorin ato si mjet për të lënë duhanin. Një e katërta e nxënësve të shkollave thanë se kishin provuar e-cigaret në 2016tën.

Pirja e duhanit vazhdon të marrë një taksë të shëndetit të vendit. Kishte 489,300 pranime të spitaleve që i atribuohen pirjes së duhanit në 2017-18.

Duncan Selbie, shefi ekzekutiv i PHE, tha:

 “Pirja e duhanit në Angli është në rënie të terminalit me numrin më të ulët të duhanpirësve ndonjëherë. Për fat të keq, normat e pirjes së duhanit mbeten të larta në mesin e njerëzve me të ardhura më të ulëta dhe atyre që përjetojnë probleme të shëndetit mendor dhe çdo përpjekje dhe mjete për t’i mbështetur ata të largohen është ajo ku ne duhet të përqendrohemi më shumë “./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë