Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Kjo është mënyra e re e zbulimit të sëmundjeve!

Studiuesit e Universitetit të Kolumbisë kanë zhvilluar një mikroskop të specializuar që ka aftësinë potenciale për të diagnostifikuar sëmundjet që përfshijnë kancerin e lëkurës dhe për të kryer një operacion shumë të saktë – të gjitha pa prerje të lëkurës.

Studiuesit e përshkruajnë teknologjinë në një studim të botuar sot në Progresin e Shkencës.

“Teknologjia jonë na lejon të skanojmë shpejt indet dhe kur shohim një strukturë qelizore të dyshimtë ose jonormale, mund të kryejmë një operacion ultra të saktë dhe të trajtojmë në mënyrë selektive strukturën e padëshiruar ose të sëmurë brenda indit – pa prerje në lëkurë”, tha Yimei Huang, bashkëautor i studimit dhe një ish-anëtar i postdoktoraturës në departamentin e dermatologjisë dhe shkencës së lëkurës në UBC dhe BC Cancer.

Huang bashkë-udhëhoqi studimin me Zhenguo Wu, një student i PhD UBC.

Pajisja është një lloj i specializuar i mikroskopit të ngacmimit multifoto që lejon imazhin e indit të gjallë deri në rreth një milimetër në thellësi duke përdorur një rreze laser ultravjollë me infra të kuqe. Ajo që përcakton mikroskopin e studiuesve pavarësisht nga teknologjia e mëparshme është se ai është i aftë jo vetëm që të skanojë digjitalisht indet e gjalla, por edhe trajtimin e indeve duke intensifikuar nxehtësinë e prodhuar nga laseri.

Kur aplikohet për trajtimin e sëmundjeve të lëkurës, mikroskopi lejon profesionistët mjekësorë të përcaktojnë vendndodhjen e saktë të anomalisë, ta diagnostifikojnë atë dhe ta trajtojnë menjëherë. Ajo mund të përdoret për të trajtuar çdo strukturë të trupit që arrihet nga

drita dhe që kërkon trajtim shumë të saktë, duke përfshirë nervat ose enët e gjakut në lëkurë, sy, tru ose struktura të tjera vitale.

“Ne mund të ndryshojmë shtegun e enëve të gjakut pa ndikuar në asnjë prej enëve ose indeve përreth”, tha bashkëautori i studimit Harvey Lui, profesor në departamentin e dermatologjisë dhe shkencës së lëkurës në UBC dhe Institutin e Kërkimeve të Shëndetit Bregdetar të Vankuverit dhe një dermatolog në BC Cancer. “Për diagnostikimin dhe skanimin e sëmundjeve si kanceri i lëkurës, kjo mund të jetë revolucionare”.

Hulumtuesit donin të bënin teknologjinë e mikroskopit multifoto më të shkathët, duke rritur gjithashtu saktësinë e tij.

“Ne donim të ishim në gjendje të identifikonim se çfarë po ndodhte nën lëkurë nga shumë kënde të ndryshme dhe të kemi aftësinë e të pamurit të vendeve të ndryshme të trupit”, tha Haishan Zeng, profesor i dermatologjisë, patologjisë dhe fizikës në UBC dhe shkencëtar i shquar në BC Cancer.

“Sapo arritëm këtë, ne pyesnim veten nëse mund ta transformonim këtë pajisje diagnostike në një pajisje trajtimi thjesht duke e kthyer fuqinë e laserit”.

Rezultatet ishin tepër emocionuese.

“Ne nuk jemi vetëm të parët për të arritur imazhe të shpejta video-rate që mundësojnë aplikacione klinike, por edhe të parët që zhvillojnë këtë teknologji për përdorime terapeutike”, tha Zeng./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë