Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si parandalohet kanceri i gjirit tek meshkujt?

Edhe pse kanceri i gjirit është shumë më i zakonshëm tek femrat, burrat mund ta marrin gjithashtu. Kjo ndodh më shpesh tek meshkujt midis moshës 60 dhe 70 vjeç.

Grindjet e gjirit zakonisht nuk janë kancer. Megjithatë, shumica e njerëzve me kancer të gjirit kanë gurë.

Simptoma të tjera të gjirit mund të përfshijnë:

Lëkurë e zbehur

Thithka e kuqe

Shkarkimi i lëngjeve.

Faktorët e rrezikut për kancerin e gjirit të meshkujve përfshijnë ekspozimin ndaj rrezatimit, një histori familjare të kancerit të gjirit dhe që kanë nivele të larta të estrogjenit, të cilat mund të ndodhin me sëmundje si cirroza ose sindroma e Klinefelterit.

Trajtimi për kancerin e gjirit mashkullor zakonisht është një mastektomi, e cila është operacioni për të hequr gjirin. Trajtime të tjera përfshijnë rrezatimin, kimioterapinë dhe / ose terapinë e hormoneve.

Gjetja e kancerit të gjirit në fillim përmirëson shanset që kanceri i gjirit mashkull mund të trajtohet me sukses. Megjithatë, për shkak se kanceri i gjirit është kaq i pazakontë në meshkuj, nuk ka gjasa që të ketë ndonjë përfitim në shqyrtimin e njerëzve në popullatën e përgjithshme për kancerin e gjirit me mamografi ose teste të tjera.

Provimet e kujdesshme të gjirit mund të jenë të dobishme për shqyrtimin e njerëzve me një histori familjare të fortë të kancerit të gjirit dhe / ose me mutacione BRCA të gjetura nga testimi gjenetik.

Ekzaminimi i burrave për kancerin e gjirit nuk është studiuar për të ditur nëse është e dobishme dhe mamografia (x-rrezet e gjirit) dhe ultrazërit zakonisht bëhen vetëm nëse gjendet gungë. Meshkujt që janë në rrezik të lartë për kancerin e gjirit duhet të diskutojnë se si të menaxhojnë rrezikun e tyre me mjekun e tyre./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë