Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Zbulohet strategjia e re për ta luftuar tumoret

Një strategji e re për të luftuar kancerin duke sulmuar metabolizmin e saj është zbuluar nga hulumtuesit italianë, të cilët shpresojnë që qelizat e kancerit të vdesin nga ‘uria’. Le të shohim së bashku atë që duhet të dimë për këtë trajtim të ri kundër kancerit.

Kanceri dhe glicemina

Shkencëtarët kanë zbuluar se kur nivelet e glukozës në gjak ulen dhe pacienti është i lidhur me metforminën, ndodh një reaksion që çon në vdekjen e qelizave të sëmura dhe përfshin proteina PP2A. Metformina është një ilaç i përdorur tashmë kundër diabetit të tipit 2.

Si funksionon terapia

Saverio Minucci, i cili udhëhoqi studimin italian, shpjegon se metabolizmi është një nga çelësat për t’u përqendruar në dallimin e qelizave të shëndetshme nga qelizat e sëmura, në mënyrë që të goditen këto të fundit, duke lënë të tjerët të paprekur. Por si është e mundur kjo? Qelizat përdorin dy procese të ndryshme për të prodhuar energji, një është glikoliza, e cila bazohet në disponueshmërinë e glukozës, ndërsa tjetra është fosforilimi oksidativ, ndaj të cilit vepron metformina. Shkencëtarët kanë shënjestruar një fenomen të quajtur ‘plasticitet metabolik’ (që është mënyra se si përshtatet qeliza e sëmurë) për të kaluar nga glikoliza në fosforilimin oksidativ dhe anasjelltas, në mungesë të ushqimit. Në praktikë, ekspertët kanë ulur shkallën e glycemisë përmes dietës dhe që administrohet nga metformina, duke penguar kështu plasticitetin metabolik dhe qelizat e kancerit vdesin.

Dhe nuk është gjithçka

Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu se aktivizimi i proteinës PP2A dhe qarkut të tij molekular është gjithashtu përgjegjës për vrasjen e qelizave të sëmura. Kjo është e rëndësishme sepse jo të gjithë pacientët i përgjigjen metforminës.

E ardhmja e kërkimit

Minucci thotë se studimi është në zhvillim e sipër, në fakt studimi klinik mund të ketë filluar tashmë sepse ekzistojnë kushtet. Sa për ne, megjithatë, ne do të duhet të presim për të gjetur akoma edhe më shumë.

Youtube

Arkiva

Kategoritë