Mar, Sht 19, 2023
Banner Top
Banner Top
Si t’i mbajmë fëmijët të shëndetshëm?

Ndihmoni fëmijën tuaj – dhe gjithë familjen tuaj – të hani shëndetshëm dhe të qëndroni fizikisht aktiv. Zakonet e shëndetshme që mëson fëmija juaj mund të zgjasin një jetë.

Çfarë mund të bëj për të ndihmuar fëmijën tim të qëndrojë në një peshë të shëndetshme?

Ndihmoni fëmijën tuaj të qëndrojë në një peshë të shëndetshme duke balancuar atë që fëmija juaj ha me aktivitetin fizik.

Dy nga mënyrat më të mira për të ndihmuar fëmijën tuaj të qëndrojnë në një peshë të shëndetshme janë:

Ndihmoni fëmijën dhe familjen tuaj të hanë ushqime të shëndetshme

Jini më aktiv fizikisht si familje, ngase ju jeni një model rol.

Prindërit shpesh janë modelet më të rëndësishme të fëmijëve. Kur vendosni të hani drejtë dhe të jeni aktiv fizikisht, fëmija juaj ka më shumë gjasa të bëjë ato zgjedhje.

Plus, duke qenë aktivë dhe duke përgatitur ushqime të shëndetshme së bashku, janë mënyra të shkëlqyera për të kaluar kohë cilësore me familjen tuaj.

Poashtu, faqet miqësore të internetit mund t’i ndihmojnë fëmijët të mësojnë rreth zakoneve të shëndetshme.

Pse duhet të shqetësohem për peshën e fëmijës tim?

Të jesh mbi peshë ose të kesh obezitet mund të çojë në probleme serioze, si:

Astmë

Diabet tip 2

Probleme gjumi

Vetëbesim të ulët

Sëmundje të zemrës.

Të jesh mbi peshë si një fëmijë rrit rrezikun e mbipeshës ose të kesh obezitetin si adoleshent. Me fjalë të tjera, shumë fëmijë nuk “rriten” nga mbipesha.

Sot, rreth 7 në 10 të rritur – dhe rreth 1 në 3 fëmijë – janë mbipeshë ose kanë obezitet.

Si ta di nëse fëmija im është në peshë të shëndetshme?

Gjetja e indeksit masiv të trupit të fëmijës (BMI) është një mënyrë për të mësuar nëse ai ose ajo ka peshë të shëndetshme.

Fëmijët rriten me ritme të ndryshme, prandaj nuk është gjithmonë e lehtë të thuash nëse fëmija juaj ka peshë të shëndetshme. Pesha e shëndetshme përcaktohet gjithashtu ndryshe për fëmijët dhe adoleshentët sesa për të rriturit.

Pyesni mjekun ose infermieren nëse fëmija juaj është në peshë të shëndetshme. Ju gjithashtu mund të përdorni këtë makinë llogaritëse BMI për fëmijët dhe adoleshentët nëse e dini lartësinë dhe peshën e fëmijës suaj.

Çka nëse fëmija im është mbipeshë apo ka trashje?

Programet e suksesshme të menaxhimit të peshës për fëmijët përfshijnë këshillimin dhe edukimin për të ngrënë një dietë të shëndetshme dhe për të qenë fizikisht aktivë. Prindërit kanë një rol të rëndësishëm për të luajtur edhe në këto programe.

Veproni!

Ndihmoni fëmijën tuaj të bëjnë zgjedhje të shëndetshme dhe të mësojnë zakone të shëndetshme.

Mjeku ose infermierja e fëmijës suaj mund të llogarisë BMI (indeksi i masës trupore)e tij/saj dhe të thotë nëse fëmija juaj është në peshë të shëndetshme. Nëse fëmija juaj është mbipeshë ose ka obezitet, pyesni mjekun ose infermieren për t’ju ndihmuar të gjeni një program humbje peshe.

Sigurohuni që fëmija juaj të marrë të paktën 60 minuta (1 orë) të aktivitetit fizik çdo ditë.

Argëtimi dhe aktivitete të thjeshta, janë mënyra të shkëlqyera për fëmijët që të lëvizin. Dhe kjo nuk duhet të jetë 60 minuta në të njëjtën kohë – mund të jenë aktivitete më të shkurtra që shkojnë deri në 1 orë në ditë.

Limitoni kohën e ekranit

Mbani kohën e ekranit në 2 orë ose më pak në ditë për fëmijët e moshës 2 dhe më të vjetër. Koha e ekranit është koha e kaluar duke përdorur kompjuterë ose telefona të mençur, duke shikuar TV, ose duke luajtur lojëra video.

Ju mund të jeni një model për fëmijën tuaj duke ngrënë të shëndetshëm. Plus, një dietë e shëndetshme mund t’ju ndihmojë të mbroni fëmijën tuaj nga sëmundjet e zemrës, diabeti i tipit 2 dhe disa lloje të kancerit.

Sigurohuni që fëmija juaj të fle mjaftueshëm

Nëse fëmijët nuk marrin gjumë të mjaftueshëm, ata janë në rrezik më të madh për të qenë mbipeshë ose për të pasur obezitet./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë