Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Obeziteti tek fëmijët, si duhet të veproni?!

Sot, gati 1 nga 4 fëmijë dhe adoleshentë në vendet e zhvilluara janë me mbipeshë. Këta kilogramë shtesë  paraqesin rrezik për zhvillimin e problemeve serioze shëndetësore tek fëmijët, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe astmën.

 Obeziteti i fëmijërisë gjithashtu ndikon edhe në gjendjen emocionale të tyre. Fëmijët me mbipeshë shpesh kanë probleme për t’u shoqëruar me fëmijët e tjerë dhe për t’u përfshirë në sport dhe aktivitete, ngase ata mund t’i ngacmojnë dhe t’i përjashtojnë, veprim ky që qon në vetëvlerësim të ulët, imazh negativ të trupit dhe madje edhe në depresion.

Nëse po e shihni fëmijën tuaj duke luftuar me peshën e tyre, mund të ndjeheni të vetmuar ose të pafuqishëm; por në realitet, nuk jeni. Ka shumë gjëra që mund të bësh për të ndihmuar ata.

Diagnostifikimi i problemeve me peshën dhe mbipesha tek fëmijët sa më shpejt që të jetë e mundur mund të zvogëlojë e shumë problemeve serioze mjekësore, ndërsa plaken. Pavarësisht nga pesha e fëmijëve tuaj, bëni atyre të ditur se i doni dhe gjithçka që doni të bëni është t’i ndihmoni ata të jenë të shëndetshëm dhe të lumtur.

Të kuptuarit se si fëmijët arrijnë mbipeshën në radhë të parë është një hap i rëndësishëm drejt rregullimit të këtij problemi. Shumica e rasteve të mbipeshes në fëmijëri shkaktohen nga ngrënia e tepërt dhe nga ushtrimi i paktë. Fëmijët kanë nevojë për ushqim të mjaftueshëm për tu rritur dhe zhvilluar. Por kur marrin më shumë kalori sesa djegin gjatë gjithë ditës, rezultati është shtimi i peshës.

Shkaqet e problemeve me peshën tek fëmijët mund të përfshijnë:

Familjet e zëna që gatuajnë në shtëpi më pak dhe hanë më shumë jashtë.

Qasje e lehtë në ushqime të lira, me kalori të lartë dhe ushqime të hidhura.

Pjesë më të mëdha ushqimesh, si në restorante ashtu edhe në shtëpi.

Fëmijët që konsumojnë sasi të mëdha sheqeri.

Fëmijët nuk zhvillojnë aktivitet fizik jashtë por shpenzojnë më shumë kohë duke parë TV, duke luajtur lojëra video dhe ulur në kompjuter.

Zakonet e shëndetshme fillojnë në shtëpi. Mënyra më e mirë për të luftuar ose parandaluar trashjen e fëmijëve dhe problemet me peshën është që të gjithë familja të bëjë zgjidhje të shëndetshme.

Ju gjithashtu mund të keni një ndikim të madh në shëndetin e fëmijëve tuaj duke u marrë me detajet e jetës së tyre. Kalimi i kohës me fëmijët tuaj – duke folur për ditën e tyre, duke luajtur, duke lexuar, gatuar – mund t’i furnizojë ata me vetëvlerësimin që mund t’ju nevojiten për të bërë ndryshime pozitive.

Nëse fëmijët tuaj ju shohin duke ngrënë perime, duke qenë aktiv dhe duke kufizuar kohën në TV, ka një shans të mirë që ata të bëjnë të njëjtën gjë.

Ja se si mund të filloni të bëni përmirësime në jetën e fëmijëve tuaj:

Çfarë hani: Tregoni fëmijës tuaj për ushqimin e shëndetshëm, ndërsa jeni duke e ngrënë atë. Ju mund të thoni, “Unë jam duke ngrënë brokoli me salcë hudhre. Dëshironi një kafshim? “

Kur gatuani: Gatuani shëndetshëm para fëmijëve tuaj. Më mirë akoma, jepuni atyre një punë të përshtatshme për moshën në kuzhinë. U thoni atyre se çfarë jeni duke bërë dhe pse është mirë për trupin tuaj.

Si lëvizni: Ushtroni, çdo ditë. Jini autentikë – bëni gjëra që ju pëlqejnë. Tregojuni fëmijëve tuaj se çfarë jeni duke bërë dhe ftojini ata të bashkohen me ju.

Koha juaj e lirë: Shmangni televizionin ose kompjuterin. Fëmijët kanë shumë më pak gjasa të aktivizojnë ekranet nëse janë të fikur./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë