Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
A ndihmon humbja e peshës në zbutjen e migrenës?

Për personat me migrenë dhe obezitet, humbja e peshës mund të zvogëlojë dhimbjen e kokës dhe të përmirësojë cilësinë e jetës, raportojnë hulumtuesit nga Italia dhe Shtetet e Bashkuara.

“Nëse vuani nga dhimbja e kokës dhe jeni i trashë, humbja e peshës do të përmirësojë cilësinë e jetës familjare dhe shoqërore, si dhe punën tuaj dhe produktivitetin e shkollës. Cilësia juaj e përgjithshme e jetës do të përmirësohet shumë”, – tha studiuesi i studimit të plumbit Claudio Pagano , Ph.D., një profesor i asociuar i mjekësisë së brendshme në Universitetin e Padovës në Padova, Itali.

“Humbja e peshës në të rriturit dhe fëmijët me obezitet në masë të madhe përmirëson dhimbjen e kokës së migrenës duke përmirësuar të gjitha tiparet kryesore që përkeqësojnë cilësinë e jetës së migrenës”, shtoi ai. “Kur njerëzit humbin peshë, numri i ditëve në muaj me migrenë zvogëlohet, ashtu si dhe dhimbja e dhimbjes dhe kohëzgjatja e sulmit të kokës”.

Për të hetuar efektet e humbjes së peshës të arritur përmes kirurgjisë bariatric ose ndërhyrjes në sjelljen, frekuencën dhe ashpërsinë e migrenës, Pagano dhe kolegët e tij shqyrtuan bazën e të dhënave standarde kërkimore mjekësore në internet për studime që konsideronin intensitetin e dhimbjes, frekuencën e kokës, kohëzgjatjen e sulmeve, aftësinë e kufizuar; dhe BMI, BMI ndryshim, ndërhyrje (kirurgji bariatric kundrejt sjelljes), dhe popullsisë (të rriturit kundrejt pediatrisë).

Në një meta-analizë të 473 pacientëve në 10 studimet që plotësuan kriteret e përfshirjes së hulumtuesve, ata zbuluan se humbja e peshës ishte e lidhur me reduktime të ndjeshme në frekuencën e kokës,

intensitetin e dhimbjes dhe aftësinë e kufizuar (të gjitha p <0,0001); si dhe kohëzgjatjen e sulmit (p = 0.01).

Përmirësimi i migrenës nuk ishte i lidhur me shkallën e obezitetit në bazë e as sasinë e reduktimit të peshës. Gjithashtu, efekti mbi migrenën ishte i ngjashëm kur reduktimi i peshës u arrit përmes kirurgjisë bariatrik ose ndërhyrjes në sjellje dhe ishte e krahasueshme në të rriturit dhe fëmijët.

“Humbja e peshës zvogëlon ndikimin e kushteve të lidhura me obezitetin, duke përfshirë diabetin, hipertensionin, sëmundjet koronare të zemrës, sulmet e zemrës dhe sëmundjet e frymëmarrjes”, tha Pagano. “Obeziteti dhe migrena janë të zakonshme në vendet e industrializuara. Përmirësimi i cilësisë së jetës dhe aftësisë së kufizuar për këta pacientë do të ndikojë shumë në këto popullime dhe do të zvogëlojë shpenzimet e kujdesit shëndetësor direkt dhe indirekt”.

Sipas autorëve, mekanizmat që lidhen me trashje, humbje peshe dhe dhimbje koke të migrenës mbeten të paqarta, por ato mund të përfshijnë ndryshime në inflamacionin kronik, adipocitokinet, komorbiditetet e obezitetit dhe faktorët e rrezikut dhe të sjelljes dhe psikologjisë./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë