Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
A është alkooli shkaktar i migrenës?

Në një studim të Journal of Neurology në Evropë të 2,197 pacientëve që përjetojnë migrenë, pijet alkoolike janë raportuar si shkaktar nga 35,6 për qind e pjesëmarrësve.

Përveç kësaj, më shumë se 25 për qind e pacientëve të migrenës të cilët kishin ndaluar konsumimin ose nuk konsumonin kurrë pije alkoolike e bënë këtë për shkak të efekteve të supozuara të shkaktuara.

Vera, sidomos verë e kuqe (77.8 për qind e pjesëmarrësve), u njoh si shkaktari më i zakonshëm në mesin e pijeve alkoolike; megjithatë, verërat e kuqe vazhdimisht çuan në një sulm në vetëm 8.8 përqind të pjesëmarrësve.

Koha e fillimit ishte e shpejtë (më pak se tre orë) në një të tretën e pacientëve dhe pothuajse 90 përqind e pacientëve kishin filluar nën 10 orë pavarësisht nga lloji i pijeve alkoolike të konsumuara.

Autorët vuë në dukje se mund të debatohet nëse alkooli është një faktor ose një shkaktar i supozuar. Studime të tjera janë të nevojshme për të zbuluar këtë marrëdhënie.

“Migrena që shkaktohet nga alkooli ndodh shpejt pas futjes së pijeve alkoolike, duke sugjeruar një mekanizëm tjetër nga një mollë e zakonshme”, thotë autori i lartë Dr. Gisela Terwindt, nga Qendra Mjekësore e Universitetit Leiden, në Holandë./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë