Die, Tet 17, 2021
Banner Top
Banner Top
Sa ka ndikim dieta në parandalimin e migrenës?

Ka dy qasje të ndryshme për të parandaluar dhimbjet e kokës me dietë.

Qasja e parë do të ishte një dietë e eliminimit që shmang ushqimet dhe pijet e njohura për të shkaktuar dhimbje koke.

 Qasja e dytë do të jetë një dietë gjithëpërfshirëse, përbërja e së cilës mund të parandalojë dhimbjet e kokës, shpjegon Martin, bashkëdrejtues i Qendrës së Dhimbjes së Kokës dhe Fytyrës në Institutin UC Gardner Neuroscience dhe një ekspert në fushën e migrenës. Përfundimet e tij dhe të tjerat për migrenën vijnë pas kryerjes së një rishikimi të hollësishëm të literaturës së më shumë se 180 studimeve kërkimore mbi temën e migrenës dhe dietës.

“Një nga shkaktarët më të rëndësishëm të dhimbjes së kokës është tërheqja e kafeinës”, thotë Martin, i cili gjithashtu sheh pacientë në UC Health. “Le të themi që ju pini rregullisht tre ose katër gota kafe çdo mëngjes dhe vendosni të kaloni një ditë pa e pirë atë, gjasat që të keni dhimbje koke të tërësishme pasi të mos e konsumoni kafeinën do të jenë të larta”.

Nga kjo u tha se shumë kafe në ditë mund të paraqesin një rrezik për pacientët e migrenës, thotë Martin. “Sasi të mëdha të kafeinës mund të sjellin ankth dhe simptoma depresive, si dhe dhimbje koke,” shpjegon ai.

Nitritet janë ushqime të ruajtura në mish të përpunuar, si proshutë, sallam që përdoren për të ruajtur ngjyrën dhe aromën. Martin thotë se një studim i ditarit zbuloi se pesë përqind e individëve me migrenë kanë statistikisht më shumë gjasa të kenë një sulm në ditët kur konsumojnë nitrite. Përdorimi i nitriteve në ushqime ka rënë me një rregullim më të fortë të qeverisë, ndonëse kontrollimi i etiketave mbetet një ide e mirë, shpjegon ai.

Alkooli është një nga faktorët tjerë më të zakonshëm që shkaktojnë migrenë dhe studimet sugjerojnë që të anashkalohen vodka dhe verëra të kuqe, veçanërisht ato me përmbajtje më të lartë histamine.

Ka shumë interes në dietat pa gluten, por ato ndihmojnë vetëm në zvogëlimin e dhimbjeve të kokës, nëse individët vuajnë nga sëmundja celiac, e cila mund të vërtetohet nga një test pozitiv i gjakut ose biopsi intestinale, shton Martin.

Ka pasur tri dieta gjithëpërfshirëse, përbërja e së cilave mund të parandalojë dhimbjet e kokës si dietat me yndyrë të ulët dhe me pak karbohidrate, si dhe ato që rrisin sasinë e acideve yndyrore omega-3 dhe zvogëlojnë sasinë e acideve yndyrore omega-6, sipas Martin.

Vij, i cili është gjithashtu drejtor i asociuar i Dhimbje koke dhe Qendrës së Dhimbjes së Fytyrës në Institutin UC Gardner Neuroscience, thotë se dietat me yndyrë të ulët kufizojnë sasinë e yndyrës në dietë në më pak se 20 për qind të kërkesave tuaja të përditshme të energjisë.

“Bukuria e këtyre dietave është se ato jo vetëm zvogëlojnë dhimbjen e kokës, por mund të prodhojnë humbje peshe dhe parandalojnë sëmundjet e zemrës”, thotë Vij, një mjek i shëndetit UC./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë