Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ndikon migrena në shtatzënat?

Në një studim të grave në Danimarkë me dhe pa migrenë, ato të cilat ishin të prekura nga migrenat u shoqëruan me një rritje të rrezikut të çrregullimeve të hipertensionit të lidhur me shtatzëninë nënë.

 Gjithashtu, tek të sapolindurit, migrena e nënës u shoqërua me një rrezik në rritje të një sërë rezultatesh të dëmshme, duke përfshirë peshën e lindjes së vogël, lindjen e parakohshme, lindjen cezariane, sindromën e distresit të frymëmarrjes dhe konfiskimet febrile.

Studimi i dhimbjes së kokës përfshinte 22,841 shtatzëni në mesin e grave me migrenë (duke përfshirë 16,861 me një pasardhës të gjallë) dhe 228,324 mosha dhe koncepti të lidhura me shtatzënitë në mesin e grave pa migrenë (përfshirë 170,334 me pasardhës të gjallë).

Migrena e trajtuar nuk ishte e lidhur me rreziqe më të larta të rezultateve negative krahasuar me migrenën e patrajtuar. Kjo sugjeron që vetë migrena, në vend të trajtimit të saj, është e lidhur me komplikimet e shtatzënisë.

“Migrena është një gjendje e paaftë, e zakonshme në mesin e grave të moshës riprodhuese. Prova akumuluese tregon se migrena në shtatzëni mund të çojë në disa rezultate negative në nënën dhe fëmijën, por trajtimi mund të lehtësojë këto rreziqe”, tha autori kryesor Nils Skajaa, Spitali Universitar Aarhus./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë