Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
A mund të trajtohet migrena pa medikamente?

Duke përdorur një inhalator të vogël, pacientët e caktuar të migrenës ose mund të ulin dhimbjet e kokës ose t’i shërojnë ato plotësisht.

 Kjo është treguar nga një studim pilot i cili është botuar në revistën shkencore Cephalalgia.

Në studim janë shqyrtuar pacientët që vuajnë nga migrena aure, ku ndodhin çrregullime shqisore ose pamore para fillimit të dhimbjeve. Njëmbëdhjetë pacientë morën pjesë në studimin pilot, i cili tani do të pasohet nga një gjykim i madh klinik.

Një nga autorët është MSc në Inxhinieri dhe PhD Troels Johansen, i cili e ka kryer studimin si pjesë e doktoratës së tij në Departamentin e Mjekësisë Klinike në Universitetin Aarhus dhe Klinikën e Shëndoshë në Spitalin Universitar Aarhus, Danimarkë.

Ai shpjegon se migrenat ndodhin si pjesë e një reaksioni zinxhiror gjatë të cilit venat në kontratën e trurit dhe gjaku nuk mund të furnizojnë trurin me oksigjen të mjaftueshëm.

“Ne përdorim CO2 dhe oksigjenin, të cilat janë molekula natyrale të trupit për mobilizimin e mbrojtjes së tij kundër sulmeve të migrenës. Inhalatori zgjeron enët e gjakut që furnizojnë trurin me oksigjen deri në shtatëdhjetë për qind dhe kështu ndalon reagimin shkatërrues të zinxhirit”, thotë Troels Johansen, duke shtuar se efekti i trajtimit fillon pas disa sekondash.

Studimi pilot është kryer nga vitet 2016-2017 me njëmbëdhjetë pacientë me migrenë aure. Një nga rezultatet ishte se efekti i lehtësimit të dhimbjes u rrit ndjeshëm me çdo përdorim të inhalatorit. Dyzet e pesë për qind përjetuan një efekt për herë të parë, dhe ai numër u rrit në 78 përqind herën e dytë.

“Studimi tregon disa efekte fiziologjike shumë të rëndësishme në trup”, thotë Troels Johansen, i cili aktualisht mëson në Shkollën e Inxhinierisë së Aarhus University. Së bashku me një ekip punonjësish, ai e ka vendosur inhalatorin në prodhim përmes kompanisë BalancAir.

Meqë projekti pilot është i kufizuar në migrenë aure dhe përfshin vetëm njëmbëdhjetë pacientë, Troels Johansen tani po planifikon të kryejë një test të madh klinik që do të përfshijë gjithashtu migrenën pa aura dhe migrenën kronike./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë