Sht, Mar 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa rrezikohet fëmija nëse nëna konsumon alkool gjatë shtatzënisë?

Kur një grua pi alkool gjatë shtatzënisë, alkooli shkon te fëmija përmes rrjedhës së saj të gjakut. Kjo mund të shkaktojë sindromën e alkoolit fetal (FAS), një gjendje serioze që mund të prekë një fëmijë gjatë gjithë jetës.

Fëmijët me FAS kanë probleme me zhvillimin, mësimin, sjelljen dhe aftësitë sociale.

Nëse po mendoni të mbeteni shtatzënë, është më mirë të ndaloni pirjen e alkoolit menjëherë. Atëherë do të dini me siguri se fëmija juaj do të jetë i sigurt nga FAS-i.

Gratë që e kanë të vështirë të ndalojnë pirjen, ose që tashmë kanë një fëmijë me FAS, duhet të marrin ndihmë përpara se të mbesin shtatzënë. Disa komunitete kanë programe mbështetëse ku gratë ndihmojnë gratë e tjera që të ndalojnë pirjen ose zvogëlimin e tyre.

Nëse tashmë jeni shtatzënë, gjëja më e mirë është të ndaloni pirjen e alkoolit plotësisht.

Nëse e keni shumë të vështirë të ndaleni, përpiquni të pini më rrallë. Sa herë që zgjidhni të mos pini, ju po ndihmoni fëmijën tuaj.

Foshnjat e ekspozuara ndaj alkoolit para se të lindin mund:

Të jetë më i vogël se foshnjat e tjera; dhe

Të kenë dallime të lehta në fytyrat e tyre – sy të vegjël ose të ngushtë dhe një buzë të sipërme të hollë ose të sheshtë.

Foshnjat e ekspozuara ndaj sasive të mëdha të alkoolit para lindjes mund të kalojnë në tërheqje gjatë javëve të para të jetës. Kjo tërheqje fillon shpesh para se të largohen nga spitali.

 Simptomat e tërheqjes përfshijnë:

Nervozizëm ekstrem (ose shqetësim);

Dridhje ose lëkundje;

Problemet e të ushqyerit;

Diarre.

Ata gjithashtu mund të kenë probleme me rrahjet e zemrës, frymëmarrjen ose tretjen e tyre.

Shumë bebe të ekspozuara ndaj alkoolit gjatë shtatëzanisë janë të egër dhe e kanë të vështirë të qetësohen. Ky problem mund të zgjasë me vite. Këto foshnje gjithashtu mund të kenë probleme me gjumin.

Ndërhyrja e hershme është e rëndësishme për të zvogëluar shanset që fëmijët e lindur me FAS të kenë probleme serioze kur të rriten./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë