Sht, Mar 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Alkooli, si ta trajtojmë këtë problem?

Çrregullimi i përdorimit të alkoolit është ajo që mjekët e quajnë kur ju nuk mund të kontrolloni se sa ju pini dhe keni probleme me emocionet tuaja kur nuk jeni duke pirë. Disa njerëz mund të mendojnë se mënyra e vetme për t’u marrë me të është me vullnetin e fuqisë, sikur të ishte një problem që duhet të punojnë në të gjitha.

Por çrregullimi i përdorimit të alkoolit në fakt konsiderohet një sëmundje e trurit. Alkooli shkakton ndryshime në trurin tuaj që e bëjnë të vështirë për ta lënë. Përpjekja për ta bërë atë të vështirë mund të jetë sikur të përpiqeni të bëni shërimin e apendiksit me mendime të gëzuara. Nuk mjafton.

Një hap i parë i rëndësishëm është të mësoni më shumë për trajtimet tuaja dhe ka shumë për të zgjedhur.

Filloni me mjekun tuaj

Alkoolizmi (jo termi mjekësor) është një lloj çrregullimi për përdorim të alkoolit. Rastet më të buta – kur njerëzit abuzojnë me alkoolin por nuk janë të varur nga ajo – janë po ashtu.

Mjeku juaj mund të thotë që keni çrregullim të përdorimit të alkoolit nëse:

Ndjeni sikur keni për të pirë

Nuk mund të kontrollosh sa pi

Ndjeni keq kur nuk mund të pini

Kur takoheni me mjekun tuaj, flisni për qëllimet tuaja. A po përpiqeni të pini më pak ose të mos pini plotësisht? Së bashku, mund të filloni të bëni një plan trajtimi. Ju gjithashtu mund t’ju referojë në një qendër trajtimi ose ekspertë të cilët mund të ndihmojnë.

Mundësitë e Trajtimit

Ajo që është e drejtë për ju varet nga situata juaj dhe qëllimet tuaja. Shumë njerëz gjejnë se një kombinim i trajtimeve funksionon më së miri, dhe ju mund t’i merrni ato së bashku përmes një programi. Disa nga këto janë programe spitalore ose rezidenciale, ku qëndroni në një qendër trajtimi për një kohë. Të tjerët janë programe ambulatore, ku jetoni në shtëpi dhe shkoni në qendër për trajtim.

Shumica e njerëzve shkojnë në një spital ose qendër trajtimi për shkak të simptomave të tërheqjes si:

Shaking (dridhje)

Duke parë ose duke ndjerë gjëra që nuk janë vërtet atje (hallucinacione)

Mjekët dhe ekspertë të tjerë mund të mbajnë një sy në ju dhe t’ju japin ilaç për t’ju ndihmuar me simptomat tuaja.

Shihni Këshilltarin ose Terapeutin

Me çrregullimin e përdorimit të alkoolit, kontrollimi i pijes tuaj është vetëm një pjesë e përgjigjes. Ju gjithashtu duhet të mësoni aftësi dhe strategji të reja për ti përdorur në jetën e përditshme. Psikologët, punonjësit socialë ose këshilltarët e alkoolit mund t’ju mësojnë se si të:

Ndryshoni sjelljet që ju bëjnë të dëshironi të pini

Merreni me stresin dhe shkaktarët e tjerë

Ndërtoni një sistem të fortë mbështetjeje

Vendosni qëllimet dhe arrini ato

Disa njerëz kanë nevojë vetëm për një sesion këshillimi të shkurtër dhe të fokusuar. Të tjerë mund të kërkojnë një terapi një-në-një për një kohë më të gjatë për t’u marrë me çështje si ankthi ose depresioni. Përdorimi i alkoolit mund të ketë një ndikim të madh tek njerëzit e afërt me ju, kështu që çifte ose terapi familjare mund të ndihmojnë gjithashtu.

Droga që përdoren për kushte të tjera – si pirja e duhanit, dhimbja ose epilepsia – gjithashtu mund të ndihmojnë në çrregullimet e përdorimit të alkoolit. Bisedoni me mjekun tuaj për të parë se një prej tyre mund të jetë e drejtë për ju.

Bashkohu me një grup

Terapi e grupit ose një grup mbështetës mund të ndihmojë gjatë rehabilitimit dhe t’ju ndihmojë të qëndroni në rrugën e duhur kur jeta të kthehet në normale.

Terapia e grupit, e udhëhequr nga një terapist, mund t’ju japë përfitimet e terapisë së bashku me mbështetjen e anëtarëve të tjerë.

Grupet mbështetëse nuk udhëhiqen nga terapistët. Në vend të kësaj, këto janë grupe njerëzish që kanë çrregullim të përdorimit të alkoolit. Shembujt përfshijnë Alcoholics Anonymous, SMART Recovery dhe programe të tjera. Kolegët tuaj mund të ofrojnë mirëkuptim dhe këshilla dhe t’ju ndihmojnë të mbani përgjegjësi. Shumë njerëz qëndrojnë në grupe për vite me rradhë.

Çfarë të presësh

Rimëkëmbja mund të marrë një kohë të gjatë, kështu që mund të keni nevojë për trajtim të vazhdueshëm. Dhe disa njerëz në shërim përsëriten dhe pijnë përsëri. Por më pak se gjysma e njerëzve që kanë qëndruar të kthjellët të paktën një vit i rikthehen alkoolit.

Nëse veproni, nuk mendoni se keni dështuar. Shpesh është një fazë në proces dhe shërimi bëhet më i lehtë. Pas 5 vitesh, vetëm 1 nga 7 vetë kanë probleme me të pirë. Trajtimi mund të funksionojë – vetëm jepni kohë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë