Enj, Maj 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ndikon bulizmi tek adoleshentët?

Adoleshentët që përjetojnë bulizëm kibernetik kanë më shumë gjasa të vuajnë nga gjumi i dobët, e cila e rrit nivelin e depresionit, gjeti një studim në Universitetin Buffalo.

Edhe pse hulumtimi ka shqyrtuar marrëdhëniet midis ngacmimeve online dhe depresionit, studimi i UB është një nga të paktët për të shqyrtuar lidhjen mes viktimizimit kibernetik dhe cilësisë së gjumit.

Studimi vëzhgoi më shumë se 800 adoleshentë për cilësinë e gjumit, agresionin kibernetik dhe depresionin.

Hulumtimi do të prezantohet nga Misol Kwon, autori i parë dhe doktoranti në Shkollën UB të Infermierisë, në SLEEP 2019, takimi i 33-të vjetor i Shoqatave të Shoqatave të Gjumit Profesionist në San Antonio, Texas nga 8-12 qershor.

“Viktimizimi kibernetik në internet dhe mediat sociale është një formë unike e viktimizimit të kolegëve dhe një shqetësim në rritje të shëndetit mendor në mesin e adoleshentëve”, tha Kwon. “Kuptimi i këtyre shoqatave mbështet nevojën për të siguruar edukimin e higjienës së gjumit dhe parandalimin e rrezikut dhe ndërhyrjet ndaj fëmijëve të keqtrajtuar të cilët tregojnë shenja dhe simptoma të depresionit”.

Pothuajse një e treta e adoleshentëve kanë përjetuar simptoma të depresionit, të cilat, përveç ndryshimeve në modelet e gjumit, përfshijnë ngacmim të vazhdueshëm, zemërim dhe tërheqje sociale, sipas Zyrës Amerikane të Shëndetit të Adoleshentëve.

Dhe rreth 15 për qind e nxënësve të shkollave të mesme të SHBA raportojnë se po ngacmohen në mënyrë elektronike, thotë Kwon. Në nivele të rënda, depresioni mund të çojë në përçarje të shkollës, marrëdhënie të dëmtuara ose vetëvrasje.

Rreziqet për të lejuar që depresioni të përkeqësohet nxjerrin në pah nevojën që studiuesit dhe klinicistët të kuptojnë dhe targetojnë cilësinë e gjumit dhe faktorët e tjerë të rrezikut që kanë potencial për të përkeqësuar çrregullimin./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë