Hën, Nën 27, 2023
Banner Top
Banner Top
Kujdes – Sulmi në zemër!

Një njeri i moshuar mund të përjetojë dhimbje dërrmuese në kraharor. Sulmi në zemër ndodh kur rrjedha e gjakut të pasur me oksigjen në një ose më shumë arteriet koronare, të cilat furnizojnë muskujt e zemrës, papritmas bllokohen dhe një pjesë e muskujve të zemrës nuk mund të marrin oksigjen të mjaftueshëm.

 Bllokimi zakonisht shkaktohet kur një pllakë shpërthen. Nëse rrjedha e gjakut nuk rivendoset shpejt, ose nga një ilaç që shkrin bllokimin ose një kateter të vendosur brenda arteries që hap fizikisht bllokimin, seksionet e muskujve të zemrës fillojnë të vdesin.

Sulmet në zemër janë një vrasës kryesor i burrave dhe grave. Çdo vit, më shumë se 1 milion njerëz në botë kanë një sulm në zemër dhe rreth gjysma e tyre vdesin. Një sulm në zemër është një emergjencë.  

Prandaj, duhet të mësoni shenjat paralajmëruese të një sulmi në zemër.

Shenjat mund të përfshijnë:

Dhimbje / ose parehati në pjesën e sipërme të trupit, qafës ose krahëve

Të përziera

Një djersë e ftohtë

Zemërimi

Shkurtesa e frymëmarrjes.

Sa më shpejt të shkoni në një spital, aq më shumë profesionistë mjekësorë mund të bëjnë hapa për të ndaluar ndonjë dëmtim të zemrës dhe për të parandaluar problemet vdekjeprurëse të zemrës, dështimin e zemrës dhe vdekjen. Nëse rrjedha e gjakut në arterien e bllokuar mund të restaurohet shpejt, dëmtimi i përhershëm i zemrës mund të parandalohet. Megjithatë, shumë njerëz nuk kërkojnë kujdes mjekësor për 2 orë ose më shumë pas fillimit të simptomave.

Lajm i mirë është se trajtimet e shkëlqyera janë në dispozicion për sulme në zemër. Këto trajtime – të cilat punojnë më mirë kur u jepet menjëherë pas shfaqjes së simptomave – mund të shpëtojnë jetën dhe të parandalojnë aftësinë e kufizuar./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë