Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse po rritet shkalla e sulmeve në zemër te të rinjtë?

Ka lajme të mira dhe lajme të këqija. Edhe pse amerikanët po vuajnë më pak sulme në zemër në tërësi, shkalla e këtyre sulmeve për njerëzit nën 40 vjeç është në rritje.

Në dekadat e fundit, plakja është vendosur si një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut për sulme në zemër, që prek zakonisht burrat 50+ dhe gratë 65+. Tani, njerëzit në vitet 20, 30 dhe 40 janë më shpesh duke u bërë viktima të këtyre sulmeve kardiovaskulare.

Shkaku: stili i jetës, diabeti

“Ka disa arsye pse ne po shohim rritjen e sulmeve në zemër te të rinjtë,” thotë kardiologu Luke Laffin, MD.

“Por një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut është incidenti në rritje i diabetit tip 2”.

Kontribuesit në diabet tip 2 përfshijnë:

Zgjedhje dietike të tilla si ekspozimi dhe qasja në ushqim ultra të përpunuar

Pesha dhe mbipesha

Aktiviteti fizik jo i mjaftueshëm.

“Këto zakone të këqija kanë filluar që në fëmijërinë e hershme tani,” shpjegon Dr. Laffin.

“Duhet të tregohet vëmendje se sa i rëndësishëm është parandalimi dhe modifikimi.”

Ekspertët e zemrës gjithmonë mendojnë për parandalimin parësor dhe sekondar kur bëhet fjalë për sulme në zemër, thotë Dr. Laffin.

Por kohët e fundit, ka pasur një zhvendosje në idenë e parandalimit parësor. Kjo do të thotë të përpiqeni të parandaloni përparimin e vetë faktorëve të rrezikut të sulmit në zemër. Doktor Laffin thotë se parandalimi përfshin përpjekje për të ndryshuar kushtet sociale dhe mjedisore që mund të zhvillojnë dhe përparojnë faktorët e rrezikut. Këto janë gjëra që ne kemi nën kontroll siç janë ushtrimi, ushqimi, mos pirja e duhanit, menaxhimi i stresit dhe presionit të gjakut.

Parandalimi parësor përfshin gjithashtu edukimin në lidhje me ato sjellje që ju vënë në rrezik për sëmundje kardiovaskulare.

Sulmet në zemër mund t’i ndodhin kujtdo – por rreziku është veçanërisht i lartë kur gjenetika hyn në lojë. Parandalimi parësor është thelbësor për ata me një histori familjare të sëmundjes së zemrës.

Rreziku juaj trashëgimor i sëmundjes së zemrës përcaktohet duke pasur një të afërm mashkull të shkallës së parë (si babai, vëllai ose djali juaj) nën moshën 55 vjeç me sulm në zemër ose histori në tru, ose një të afërm femër të shkallës së parë (si nëna, motra ose vajza) nën moshën 65 vjeç me sulm në zemër ose histori në tru.

“Kur ne po flasim për të rinjtë që kanë sulme në zemër, është e rëndësishme të individualizohet diskutimi bazuar në faktorët e rrezikut,” thotë Dr. Laffin.

Udhëzimet rekomandojnë që njerëzit e moshës 20 deri 39 vjeç pa rrezik trashëgues të vlerësojnë shëndetin e tyre kardiovaskular çdo katër deri në gjashtë vjet.

Për ata që kanë një rrezik gjenetik, është e rëndësishme që të angazhoheni në shëndetin tuaj dhe të flisni herët me mjekun.

Në fund të ditës, është e rëndësishme të kuptoni se cilat janë faktorët e rrezikut – presioni i lartë i gjakut, perimetri i belit – dhe të punoni për t’i korrigjuar ato herët.

Rritja dramatike e të rriturve të rinj që kanë sulme në zemër është dëshmi, thotë ai, që stili i jetës tonë duhet të ndryshojë.

“Të rinjtë jo mjaftueshëm i marrin seriozisht faktorët e tyre të rrezikut,” paralajmëron Dr. Laffin.

“Por ne duhet të jemi agresivë në lidhje me modifikimin e faktorit të rrezikut, ose shkalla e sulmit në zemër tek të rinjtë do të vazhdojë të rritet”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë